Vezető kávéipari vállalatként a Nespresso számos lépést tett annak érdekében, hogy működését a teljes értéklánca mentén fenntarthatóbbá alakítsa. 2014 és 2020 között összesen 585 millió svájci frankot fektettek a The Positive Cup elnevezésű fenntarthatósági stratégiába, melynek részleteiről a Közös Értékteremtés Összefoglalóban is beszámolnak.

Ennek fontos pillére az ökológiai szemléletű tervezés: a körforgás elvére és az innovációra összpontosítva úgy tervezik meg kapszuláikat, kiegészítőiket és kávégépeiket, hogy azokban és csomagolásukban egyre nagyobb legyen az újrahasznosított és újrahasznosítható anyagok aránya.

Az alumínium mint alapanyag

A Nespresso kapszulák alumíniumból készülnek, amely tökéletesen védi a kávét a levegőtől, a nedvességtől és a fénytől, így a pörkölt, őrölt kávé a lehető legfrissebb marad egészen az elkészítés pillanatáig. Az alumínium korlátlan alkalommal újrahasznosítható; jelenleg a világon valaha előállított alumínium 75 százaléka ma is körforgásban van.

A körforgásos szemlélet megerősítése érdekében a márka világméretű kapszula-gyűjtőrendszert épített ki, amely mára már 70 országban elérhető, és van, ahol az állami szelektív gyűjtőrendszer keretén belül is gyűjtik a kapszulákat. 

A Nespresso Magyarországon 2012 óta gyűjti a használt kapszulákat Boutique-jaiban, 2017-től pedig vásárlóik a megrendeléseik kézbesítésekor a futárszolgálattal is visszaküldhetik használt kapszuláikat, illetve leadhatják őket az átvételi pontokon is. Hazánkban a vásárlók 100 százaléka számára elérhető valamilyen újrahasznosítási lehetőség.

2021 végén a Nespresso globális becsült újrahasznosítási aránya a visszagyűjtési rendszerekben 28 százalékos volt. Magyarországon a kapszulák újrahasznosítási aránya több mint 40 százalék, és növekvő tendenciát mutat, de a vállalat célja, hogy ezt az arányt folyamatosan tovább növelje.

Az utolsó csepp kávé nem jelenti a felhasználás végét

Minden visszajuttatott Nespresso kapszulát újrahasznosítanak. A Magyarországon visszagyűjtött kapszulák a debreceni feldolgozópartnerhez kerülnek, ahol az alumíniumot és a kávézaccot szétválasztják. Előbbit az alumíniumkohóba szállítják, a kávézaccot pedig komposztálás során hasznosítják. A Magyarországon visszagyűjtött kapszulákból származó kávézacc egy részéből speciális termőközeget fejlesztett a Nespresso, melyet a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőinek talajjavítására használnak fel. 

A Quantis által készített életciklus-elemzés arra a következtetésre jutott, hogy egy csésze Nespresso kávénak hasonló karbonlábnyoma van, mint a csepegtetős, a kotyogós és a filterkávénak, valamint az is kiderült, hogy a Nespresso rendszer karbonlábnyoma 24 százalékkal kisebb, mint a szemeskávéval működő őrlős kávégépeké.

Az egy csésze Nespresso kávéra számított környezeti hatás 41 százalékát a felhasználási szakasz teszi ki, ezt követi a zöldkávé-ellátás 32 százalékkal, és a csomagolás csupán a harmadik helyen áll a maga 13 százalékával. Annak érdekében, hogy a zöldkávé-ellátás környezetre gyakorolt hatásait is csökkentse, a Nespresso erőfeszítéseit erőteljesen a regeneratív mezőgazdaságra összpontosítja az újrahasznosítás, a környezettudatos termékfejlesztés és -tervezés, a megújuló energiaforrások használata, valamint a logisztika optimalizálása mellett.