Az Oroszország ellen kivetett szankciók és az ipari fémeket érintő válaszlépések térdre kényszeríthetik a világ autógyártóit, az árak előreláthatóan az egekbe szöknek, elsősorban az elektromos járművek piacán - írta a Világgazdaság. Az alumínium és a palládium ára egyaránt rekordot döntött március 7-én, a rozsdamentes acél előállításához is használt nikkel kedden először lépte át a 100 ezer dolláros tonnánkénti szintet. A londoni fémtőzsde kedden beavatkozott, hogy megnyugtassa a nikkelpiacot.

Az alumínium az idén csaknem ötödével drágult az Ukrajna elleni orosz invázió hatása miatt, mivel az ország a könnyűfém globális kínálatának hat százalékát adja. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden rendeletet írt alá az áruk és nyersanyagok importjának és exportjának korlátozásáról, de konkrét nyersanyagokat nem nevezett meg.

Oroszország ukrajnai inváziója nyilvánvalóan felhajtja az ipari, a többi között az autókban használt fémek árát, a karosszériában használt alumíniumtól kezdve a katalizátorokhoz szükséges palládiumon át az elektromos járművek akkumulátoraiban felhasznált finomított nikkelig. Bár ezek a fémek eddig még nem voltak szankciók célpontjai, egyes szállítmányozók és autóalkatrész-beszállítók már most is távol tartják magukat az orosz áruktól. 

A német autógyártókat – például a Volkswagent és a BMW-t – eddig is sújtotta Oroszország ukrajnai inváziója, mivel az ország nyugati részén a kábelkötegek gyártóit a termelés leállítására kényszerítette. Németország nikkelimportjának 44 százalékát, titánimportjának 41 százalékát, vasimportjának egyharmadát és palládiumimportjának 18 százalékát orosz vállalatok adták 2020-ban.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.