Csak kisméretű sültkrumplit árul a McDonald's Japánban, miután felütötte fejét a "burgonyaválság".

A Kanadát sújtó áradások és a globálisan akadozó logisztikai problémák miatt ugyanis nem érkezik megfelelő mennyiségű burgonya Japánba.

A McDonald's ezért péntektől az instabil anyagbeszerzés miatt legalább egy héten keresztül csak kisméretű sültkrumplikat árul, hogy elkerülje a "készlethiányt" - fogalmaz a Guardian.

A gyorsétteremlánc egyébként már 2014 decemberében is hasonló problémába ütközött, akkor a Csendes-óceán túloldalán zajló munkaügyi viták akadályozták a szállítmányokat.

Japánban több mint 3 ezer McDonald's-étterem működik és a korlátozás karácsonykor is érvényben lesz. A KFC rögtön beépítette marketingjébe konkurenciájának válságát, így reklámjaiban "bőséges adagokkal" várja az éhes vendégeket.

Eltűnt a shake és több palackozott üdítő

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, ellátási gondok miatt lekerültek a shake-ek a brit, skót és walesi McDonald's-éttermek étlapjáról, illetve 1250 egységben egyes palackozott italok is hiánycikknek számítanak.

A problémát részben a brexit utáni bevándorlási szabályok miatt fennálló teherautósofőr-hiány, részben pedig a koronavírussal összefüggő korlátozások okozzák.