A sztrájkok és a munkaerőhiány már eddig is több ezer járat törlésére kényszerítették a légitársaságokat, köztük a Lufthansát, és órákig tartó sorok alakultak ki a nagyobb repülőtereken, ami a COVID-19-hez kapcsolódó lezárások után frusztrálta az utazni vágyó nyaralókat – írja a Reuters.

A Lufthansa földi egységeinél dolgozók szerdai munkabeszüntetése további járattörlésekhez és késésekhez fog vezetni - közölte a Verdi szakszervezet -, mivel a munkabeszüntetés kulcsfontosságú munkakörökben dolgozókat érint.

A Lufthansa szerint a munkabeszüntetés "érthetetlen", és nagy terhet ró majd mind az utasokra, mind a személyzetre.

A sztrájk a német repülőtereket, köztük Frankfurtot, Düsseldorfot és Berlint érinti.

A Verdi a múlt hónapban 9,5 százalékos béremelést követelt, vagyis legalább 350 euróval többet havonta mintegy 20 000 munkavállalónak, akiket az infláció szorít, és a repülőterek létszámhiánya miatt túlhajszoltak.

A Lufthansa havi 150 eurós emelést ajánlott az idei év hátralévő részére, és további 100 euróval többet 2023 elejétől, valamint 2023 közepétől a vállalat pénzügyi eredményeitől függően 2 százalékos emelést.

A Verdi elutasította az ajánlatot, mondván, hogy az nem elegendő a szárnyaló infláció ellensúlyozására, amely júniusban elérte a 8,2 százalékot Németországban.

A Verdi és a Lufthansa eddig két bérmegállapodási tárgyalási fordulót tartott. A harmadik augusztus 3-án és 4-én lesz.