Az Ericsson után a Nokia is bejelentette, hogy kivonul az orosz piacról. A finn társaság lépésevárhatóan nem fogja érdemben befolyásolni a cég 2022-es terveit és bevételeit. A Nokiának ugyanis kevesebb mint 2 százalékos piaci részesedése volt Oroszországban. 

A vállalat már korábban felfüggesztette az áruszállítást Oroszországba, most pedig a kutatás-fejlesztési tevékenységeit is leállítja. A változás körülbelül 2000 dolgozót érint, akik közül többen majd külföldön kaphatnak munkalehetőséget - írja a Reuters.

A kivonulás hátterében több ok húzódhat, hiszen az orosz-ukrán háború kezdete óta több száz vállalat hagyta maga mögött Oroszországot az állam ellen bevezetett szankciók részeként. Hétfőn az is kiderült, hogy Finnország még idén nyáron csatlakozna a NATO-hoz, és ezt Oroszország rögtön biztonsági fenyegetésként értékelte

Ráadásul az oroszok bejelentették tavaly, hogy azoknak a távközlési szolgáltatóknak az engedélyét hosszabbítják meg 2023 utánra, melyek csak orosz eszközöket alkalmazó hálózatokat építenek az országban. A Nokia ezt eredetileg úgy próbálta teljesíteni, hogy a YADRO orosz vállalattal társulva építette volna ki a 4G és 5G távközlési bázisállomásokat Oroszországban. 

Pekka Lundmark, a Nokia vezérigazgatója azonban azt nyilatkozta, hogy nem fognak társulni az orosz céggel, és határozatlan időre ki is vonulnak az országból. 

„Nem látunk lehetőséget arra, hogy a jelen körülmények között folytassuk tevékenységünket az országban

- mondta Lundmark.

A Nokia a kivonulása ellenére továbbra is igyekszik majd a hálózatokat működtetni Oroszországban, hogy folytatódhasson az információáramlás, és a lakosság hozzáférjen az internethez, melyen keresztül „az orosz emberek számára elérhető a külső perspektíva is”.