Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Wopke Hoekstra külügyminiszter szerdán levélben értesítette a parlamentet, hogy az ország kikötőiben horgonyzó kettő, illetve 12 építés alatt álló jacht nem adható át orosz tulajdonosának a Vlagyimir Putyin orosz elnök és oligarchái ellen hozott uniós szankciók miatt - írta a portál.

A miniszter beszámolt arról, hogy egy hollandiai hajógyáraknál és jachtkereskedőknél lefolytatott, 35 méternél hosszabb hajókat érintő vizsgálat derített fényt orosz vagy fehérorosz tulajdonú luxushajók építésére, javítására. Közölte, az orosz tulajdonosok nem szerepelnek az uniós szankciós listákon, a jelenlegi intézkedések miatt azonban a hajóknak Hollandiában kell maradniuk.

Nanette van Chelven, a vámfelügyelet főigazgatója szerint néhány további jacht tulajdonosi háttere nem tisztázott. Noha feltételezhető, hogy tulajdonosuk nem orosz vagy fehérorosz állampolgár, a hajójavítók szabálytalanságot követnek el, ha engedély nélküli, vagy nem rendezett papírokkal rendelkező vízi járművet vesznek át javításra. A holland hajógyárak teljes mértékben együttműködnek a jachtok orosz tulajdonosaival az uniós szankciók ellenére.

Az Európai Unió - az Ukrajna elleni orosz agresszióra válaszul több lépcsőben bevezetett - szankciós csomagja tilalmat rendelt el luxuscikkek, köztük luxusautók, jachtok és ékszerek exportjára. Tiltja továbbá a belépést és a kikötést az orosz - és orosz üzemeltetésű - hajókra az uniós kikötőkben. Bizonyos mentességet csak az alapvető szükségleteket, például a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket, a humanitárius eszközöket és az energiahordozókat szállító hajók élveznek.

Az Oroszországot célzó uniós korlátozó intézkedések jelenleg 877 emberre és 62 szervezetre vonatkoznak, ellenük vagyoni eszközök befagyasztását rendelik el. A jegyzékbe vett emberekre uniós beutazási és átutazási tilalom is vonatkozik. A szankcionált oligarchák között Roman Abramovich, a londoni Chelsea futballklub tulajdonosa, valamint más kiemelkedő üzletemberek szerepelnek, akik kulcsfontosságú gazdasági ágazatokban, például a vas- és acélgyártásában, -kereskedelmében, az energia-, a bank-, és a médiaszektorban, valamint a katonai és a polgári felhasználású termékek és szolgáltatások területén tevékenykednek - írta az MTI.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.