Vásárlót keres brassói gyárára a brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszergyártó, érdeklődés hiányában pedig legkésőbb 2015-ig bezárják az üzemet - jelentette be csütörtökön a Pascal Prigent a vállalat romániai igazgatója.

A GSK elkötelezett a román gyógyszerpiac iránt, a társaság a következő öt évben 8-10 millió eurót kíván a kutatás-fejlesztésbe fektetni, és tovább bővítik a jelenleg 650 személynek munkát adó forgalmazói hálózatot is. A gyárbezárásról szóló döntést egy átfogó globális piacelemzés előzte meg, a folyamatosan csökkenő kereslet miatt azonban a gyártási kapacitás mérsékelése elkerülhetetlen.

A Brassói üzem már jelenleg sem üzemel a teljes kapacitásán, az ágazatban közép-és hosszútávon nincs további növekedési potenciál ezért a romániai termelést más gyárakba helyezi át a társaság - mondta a Prigent. A vállalat hat hónapon át hirdeti a Romániai érdekeltségét, ezt követően - amennyiben nem találnak befektetőt - megkezdik az üzem bezárásának folyamatát, mely várhatóan 2015-ig véget ér. A GSK 100 millió eurót fektetett a 20 éve működő erdélyi gyárba, ahol jelenleg 243 alkalmazottat foglalkoztat.