A korábbi híreknek megfelelően idén decemberben indulhat el a Déli Áramlat gázvezeték építése - közölte a Gazprom. Az orosz gázmonopóliumnál pénteken tartott találkozón döntöttek arról, hogy felgyorsítsák a projekt megvalósításának előkészítési munkálatait, ennek érdekében egy részletes cselekvési tervet is elfogadtak, amely ténylegesen lehetővé teszi, hogy az építkezés 2013 helyett már idén év végén elinduljon.

A találkozó után Alexej Miller a Gazprom vezérigazgatója elmondta, a vállalat minden szükséges lépést megtett annak érdekében, hogy a Déli Áramlat építése a korábban tervezettnél előbb indulhasson meg, elkészültek az ehhez szükséges nemzetközi jogi keretek, illetve rendelkezésre állnak a források is. Az építés pontos menetrendjét februárban mutatja be a South Stream Transport AG projekttársaság.

 

 

A BBC január elején számolt be arról, hogy az orosz kormány már 2012 végén megkezdheti a Déli Áramlat építését, miután Törökország hozzájárult ahhoz, hogy a Fekete-tenger alatt húzódó vezeték áthaladjon felségvizei alatt. A vezeték a tervek szerint évi 60 milliárd köbméter gázt szállít majd, Európába először 2015-ben érkezne gáz rajta keresztül. A Déli Áramlat a Fekete-tenger keleti partját kötné össze Bulgáriával, majd onnan Szerbián és Magyarországon át Ausztriába és Olaszországba juttatná el az orosz energiahordozót.

Egyre nagyobb lemaradásban a Nabucco

A vezeték versenytársa az európai összefogással épülő, Törökországot átszelő Nabucco, amely azonban csak feleakkora kapacitású lesz, a Gazprom bejelentése pedig azt is jelentheti, hogy az orosz projekt tovább növelheti előnyét az európaival szemben. A Nabuccóval kapcsolatban legutóbb arról szóltak a hírek, hogy a német RWE kiszállásával megrendülhet a projekt. Jürgen Grossmann, a német energetikai vállalatóriás vezérigazgatója a The Wall Street Journal Deutschlandnak adott interjújában úgy fogalmazott, az RWE AG feladhatja a Nabucco-programban való részvételre vonatkozó terveit.

Az RWE közleménye szerint a vállalat alapvető hozzáállása nem változott a Nabucco ügyében, célja, hogy biztosítsa a gázellátást Európa számára a Kaszpi-térségből. Éppen ezért vesz részt a Nabucco gázvezetékprojektben is, és nem kíván változtatni ezen a jövőben sem. Igaz azonban - teszi hozzá a közlemény - hogy csak akkor járul hozzá a vezeték megépítéséhez, amennyiben elegendő mennyiségű gáz áll rendelkezésre annak megtöltéséhez és gazdaságos működtetéséhez.

A kötelező érvényű gázszállítási szerzősédek megléte előfeltétele bármilyen vezeték megépítésének, az azerbajdzsáni Shah Deniz II konzorcium múlt év végére ígért döntést ez ügyben, azonban sajnos a mai napig nem született végső döntés - teszik hozzá. Azerbajdzsán és Törökország a múlt év végén szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy transz-anatóliai gázvezeték (TANAP) néven a Nabucco török szakaszára alternatív vezetéket építenek Azerbajdzsánból a török-bolgár határig. Az RWE szerint ez a döntés új helyzetet teremtett, azonban nem jelenti azt, hogy az a válallat kiszállna a Nabucco-projektből.