Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta csütörtökön az Európai Unióban a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot - adta hírül az MTI.

A vakcinában ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget - közölte az EMA.

Frissítés: Az Európai Bizottság már csütörtökön feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott ki a vakcinára.

Elég lesz belőle egy adag

Ez a negyedik oltóanyag, amely az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség ajánlása szerint hatékony a SARS-CoV-2 koronavírus ellen, de az első, amely egydózisú - azaz egy oltás is elegendő belőle a védettség kialakulásához.

Az amszterdami székhelyű EMA ez idáig a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég által kifejlesztett vakcinát, a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat oltóanyagát, valamint az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett oltóanyagot ajánlotta forgalmazásra.

A folyamat felgyorsítása érdekében a gyógyszerügynökség megkezdte a Novavax amerikai és a német CureVac gyógyszeripari vállalatok által fejlesztett oltóanyagok folyamatos értékelését (rolling review) is. Az orosz Szputnyik V fejlesztői is kértek már forgalombahozatali engedélyt az EMA-tól - írta az MTI.

Magyarország is rendelt belőle

Magyarország 4 millió 360 ezer adagot kötött le a Johnson & Johnson vakcinájából az európai uniós beszerzések keretében, amelyet a gyártókapacitásnak megfelelően szállítanak majd. Ebből az oltásból, a többivel ellentétben, csak egyet kell beadni - mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.Az egyadagos Janssen-vakcina az USA-ban 86 százalékos, Dél-Afrikában 82 százalékos védelmet nyújtott a súlyos kimenetel ellen. Az amerikai gyógyszerügynökség szerint 74 százalékban megelőzte a tünetmentes esetek kialakulását is, ami Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint rendkívül reményt keltő. Türelmetlenül várjuk, hogy Európában, Magyarországon is felhasználható legyen - mondta Müller kedden, az operatív törzs tájékoztatóján.