Extraprofitadót vethet ki a bankokra a cseh kormány, hogy az így befolyt összegből finanszírozzák az energiaügyi támogatásokat – írja a Bloomberg. A lap szerint ezt csütörtök este jelenthetik be.

A Bloomberg úgy tudja, 60 százalékos adóteher kerülhet a pénzintézetek extra profitjára, és ezzel évente 25 milliárd cseh korona (431 milliárd forint) plusz állami bevétellel kalkulál a kabinet.

Az intézkedés a tervek szerint három évig maradhat érvényben, és csak azokat a bankokat érinti majd, amelyek nettó kamatbevétele tavaly meghaladta a 6 milliárd cseh koronát, a nyereségük pedig 20 százalékkal volt több a 2018-2021-es átlagnál.

Főként nemzetközi cégek vannak jelent

A cseh bankszövetség élén álló Monika Zahalkova szerint óriási hiba, ha bevezetik az extraprofitadót, mert ez gyengíti majd a banki ágazatot és annak gazdaságtámogató képességét. Az ország bankszektorát egyébként javarészt nemzetközi vállalatok uralják: a KBC Bank, az Erste Bank, a Societe Generale, az UniCredit és a Raiffeisen Bank.

Bár a kormányzó jobbközép koalíció korábban azt ígérte, tartózkodik az adóemelésektől, a közelmúltban már pedzegették, hogy az áramtermelők, a bankok, az olajfinomítók és a bányászati cégek adóterheit emelnék.

A Petr Fiala miniszterelnök vezette kabinet kutyaszorítóba került, hiszen ha a lakossági és vállalati rezsitámogatások finanszírozásához nem növeli az állami bevételeket, megugrik a költségvetési hiány. A GDP-arányos deficit tavaly 5,9 százalék, 2020-ban pedig 5,8 százalék volt. A cseh kormány szeptemberben hagyta jóvá a 2023-as költségvetési tervet, amelyben a korábbi 270 milliárd koronás eredeti tervekhez képest magasabb, 295 milliárd koronás hiánnyal számoltak az energiaügyi támogatások, a megnövekedett védelmi kiadások és infrastrukturális beruházások miatt.