A nehezen újrahasznosítható műanyagok ellen indít harcot a Tesco: ezentúl a puha műanyagcsomagolásokat, például a különböző csipszes zacskókat, állateledel-tasakokat vagy például a kenyerek csomagolásat is le lehet adni az angliai és walesi üzletekben. Jelenleg a legtöbb puha műanyag nem kerül újrahasznosításra, hanem a szeméttelepeken végzi, ezért a Tesco egy újrahasznosítási hálózatot hoz létre.

Csomagolások új élete

Az összegyűjtött és újrahasznosított műanyagból csomagolóanyagok készülnek majd élelmiszerek, valamint háztartási és szépségápolási termékek számára.

A Tesco célja az, hogy összességében csökkentse a felhasznált műanyagcsomagolás arányát. Sarah Bradbury, a Tesco minőségellenőrzési igazgatója szerint azonban, ahol a műanyagcsomagolásnak fontos szerepe van - például a visszazárhatóság és visszacsomagolás miatt az élelmiszerpazarlás csökkentésében - ott ezek az újrahasznosítási pontok fontos szerepet kapnak, hiszen. Így ugyanis minden csomagolást újra fel lehet használni.

A Tesco még 2018-ban tíz üzletben próbálta ki a puha műanyagok gyűjtését, a vásárlók a leggyakrabban a kenyerek, gyümölcsök- és zöldségek csomagolását, illetve csipszek zacskóját, illetve bébiételek és állateledelek tasakjait vitték vissza. Idén 171 ilyen csomagolásgyűjtő pont lesz az üzletekben, ahova nem csak a Tescóban, hanem más üzletekben vásárolt csomagolást is le lehet adni. A cég becslése szerint idén ezer tonna puha műanyagot gyűjtenek majd össze.

800 ezer tonna műanyag évente

A műanyag elleni harc érthető, csak az Egyesült Királyságban az élelmiszerboltok évente 800 ezer tonna műanyagot állítanak elő.

Ezért számos boltlánc tűzte ki célul a műanyaghulladék csökkentését. A brit Tesco például több mint 20 millió darab egyszer használatos műanyagot távolított el csak a karácsonyi kínálatából. Idén pedig új fenntarthatósági célokat is megfogalmazott a vállalat: többek között az elektromos közlekedésre való átállást és az élelmiszerpazarlás visszaszorítását is segítené.

A többi boltlánc, köztük a Lidl, a Spar és az Auchan is igyekszik minimalizálni a műanyagok felhasználását, például újrahasznosítható zacskók bevetésével.