A Hewlett-Packard (HP), amely sok éven át a világ legnagyobb pc-gyártója volt, arra készül, hogy leválasztja személyi számítógépeket és nyomtatókat gyártó üzletágát a szervergyártásról és a vállalatoknak nyújtott informatikai szolgáltatásokról. Ennek eredményeként gyakorlatilag nagyjából ketté válik a vállalat - írta egy az ügyhöz közel álló személyre hivatkozva a Financial Times.

A lépés 180 fokos fordulatot jelent ahhoz képest, amilyen ígérettel Meg Whitmann vezérigazgató három évvel ezelőtt átvette a cég vezetését. Az eBaytól igazolt csúcsmenedzser azzal kezdte tevékenységét, hogy félredobta elődje, Léo Apotheker tervét a pc-divízió leválasztásáról. Azóta finomította álláspontját: mostanában már nem zárta ki, hogy a HP bajait radikális gyógymódokkal kezeljék.

Hosszú történek

A pc-divízió leválasztása egy 13 évvel ezelőtt kezdődött történet végére tenne pontot. Carly Fiorina, a HP akkori első embere kemény viták után akkor egyezett bele abba, hogy a cég felvásárolja a Compaq Computert, az USA egyik legnagyobb komputergyártóját. A vita tárgya egyebek mellett az volt, hogy a Compaq rideg, üzleti szellemű cégkultúrája nem fér össze a Hewlett-Packard családias, technológiamániás világával. A névadó-cégalapítók családtagjai hajszál híján megfúrták az üzletet.

Ezt követően a vállalatvezetés éveken át küszködött az új pc-divízió beillesztésével HP-be. A személyi számítógépek gyártása mellett az volt legfőbb érv, hogy számos részegységük megegyezik a cég pc-s szervereinek alkatrészeivel. Ennek mindkét divízió hasznát látja a technológiai fejlesztés és a költségek lefaragása szempontjából is.

Egyrészt, másrészt

Whitman sikeresen stabilizálta a HP pénzügyeit és a költségek durva csökkentésével valamelyest visszanyerte a részvényesek bizalmát. A bevétel ugyanakkor csökkent és a cég egyik divíziójának versenyképessége se túl acélos. Ezzel együtt a múlt évi forgalmi adatok szerint a két új vállalat egyenként is tagja lenne az USA 50 legnagyobb cégének. A pc- és nyomtatógyártó részleg 55,9 milliárd dollár árbevételt ért a legutóbbi üzleti évben, míg a vállalati hardver- és szolgáltatási üzletág 55,7 milliárdot.

A vezérigazgató szakértők szerint jól döntött, hogy három éve megtartotta a pc-üzletágat. Akkor elődje átalakítási kísérlete nyomán válságban volt a vállalat, a pc-eladások világszinten hanyatlottak, következésképpen a piac úgy értelmezte volna a divízió leválasztását, hogy a HP hagyja csődbe menni a pc-gyártást.

Nagy bukta

Az elmúlt években aztán mással volt kénytelen foglalkozni a cégvezetés: rá kellett ébredniük, hogy Apotheker eltolta a szoftverfejlesztést megerősítését is. Az e célból megvásárolt brit Autonomy vállalatról kiderült, hogy töredékét éri annak, amennyit a HP adott érte. A 11 milliárd dolláros vételárból 8,8 milliárdot kellett leírni.

A HP pc-divíziója két év óta az elmúlt negyedévben tudta először növelni eladásait, ám a bővülés tempója jóval kisebb volt, mint két fő versenytársa, az amerikai Dell és a kínai Lenovo növekedési üteme. Az utóbbi vállalat nemrégiben taszította le a HP-t a világ legnagyobb pc-gyárójának trónjáról. A Hewlett-Packard májusban jelentette be, hogy elbocsátja 16 ezer alkalmazottját, amivel teljes leépítése eléri az 50 ezer főt.