Az egyetlen esély arra, hogy az Austrian Airlines (AUA) ismét nyereséges legyen az az, hogy megemelik a jegyárakat - közölte az osztrák légitársaság vezérigazgatója, Annette Mann az Ö1 "Morgenjournal" című lapban.

Mann szerint a repülés drágább lesz: ez ráadásul mind a rövid, mind a hosszútávú járataikat érinti. Míg a rövidebb útvonalakon néhány euróval, addig a nagy lélegzetvételű utak akár 100 euróval is többe kerülhetnek - idézi a cikket a Der Standard.

A portál azt írja, a rövidített munkaidő bevezetésével, valamint az új alkalmazottak felvételével nem lesz munkaerőhiány a társaságnál, de a schwechati finomítóbal történt júniusi baleset ígyis komoly gondot okozott az ellátási láncban a kerozin magas ára miatt.

Az AUA továbbra is tárgyalásokat folytat az OMV-vel a károk megtérítésének módjáról. Mann szerint ugyanis az ellátási problémák az ő esetükben azt jelentik, hogy a repülőgépeket "készleten" tankolják, ami növeli a repülőgép súlyát, és így az többletfogyasztáshoz vezet.

Nem az osztrák légitársaság azonban az egyetlen, ahol az utasok áremelkedéssel találkozhatnak: az olaj és az üzemanyag drágulása miatt világszerte 10 százalékkal emelkedhetnek a repülőjegyárak, de a Ryanair  is komoly árnövekedést jelentett be.