A Sleeping Giants France nevű jogvédő szervezet felhívást intézett a Mulliez vezetőihez, azt követően, hogy az orosz erők felrobbantottak egy kijevi bevásárlóközpontot, és a támadás miatt nyolcan életüket veszítették. A szervezet a plázában lévő Leroy-Merlin üzlet alkalmazottainak üzenetét tolmácsolta, mely szerint: "a Mulliez-csoport és ukrajnai leányvállalata között egyre nő a feszültség, a Leroy Merlin Ukrajna követeli az oroszországi működés megszüntetését!" - írjaa Radio France Internationale.

Az ügyben még az ukrán hadsereg is megszólalt: üzenetükben ironikusnak nevezték, hogy a vállalat továbbra is jelen van az oroszoknál.

Korábban a francia zöldpárt, az EELV aktivistái tartottak tüntetést az Auchan észak-franciaországi Croix-ban található központja előtt, felszólítva a csoportot, hogy hagyjon fel az oroszországi tevékenységével.

Az Auchan igen jelentős kitettséggel rendelkezik Oroszországban: ottani leányvállalata több mint 41 ezer embert foglalkoztat és 311 üzletet működtet. A Leroy Merlin barkács- és kertészeti kiskereskedőnek több mint 100 üzlete van, míg a sportruházatra szakosodott Decathlon 60 üzlettel rendelkezik az oroszoknál.

Az Auchan szóvivője azzal magyarázkodott, hogy a vállalat az ukránok mellett áll, hiszen az üzleteik nyitva tartanak és a lánc humanitárius segélyeket nyújt a háború áldozatainak. "2500 olyan alkalmazottunk van, aki 2006 óta Oroszországban él, és fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy szabad-e szélnek ereszteni egyik napról a másikra ezeket az embereket" - kommentált a Leroy Merlin szóvivője.

Ennél világosabban fogalmazott Geoffroy Roux de Bezieux, a Medef francia munkaadói érdekképviselet vezetője, aki szerint a vállalatok az ukrajnai invázió ellenére is Oroszországban maradnak, mivel felelősséggel tartoznak alkalmazottaik és a lakosság iránt. "Követjük a kormányzat ajánlásait, márpedig azok nem követelik meg a cégektől a kivonulást" - érvelt.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter a múlt héten globális bojkottra szólított fel azon nemzetközi vállalatok ellen, amelyek továbbra is fenntartják tevékenységüket Oroszországban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda délután Kijevből videokapcsolaton keresztül üzent a francia nemzetgyűlés képviselőinek és bírálta a francia vállalatokat oroszországi ügyleteik miatt.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.