Egyre nagyobb mezőgazdasági területek kerülnek külföldi kézbe azokban a kelet-közép-európai uniós tagországokban, amelyek nem akadályozzák jogszabályokkal a teljesen szabad földvásárlást - jelentette a Magyar Idők. A folyamat Romániában halad előre a leggyorsabban, ahol az uniós polgárok 2014 óta korlátozás nélkül vásárolhatnak földet.

A legfrissebb hírek szerint ebben az országban a 9,5 millió szántásra alkalmas területből négymillió külföldiek, köztük magyarok kezén van. A hektáronkénti ár forintban számolva 1,2-1,6 millió forint. Bulgáriában 1,2 millió körül alakulnak az árak, de ebben az országban szigorú szabályok akadályozzák a külföldiek földvásárlását.

Szlovákiában a 2,4 millió hektárnyi föld ötöde állami tulajdonban van. A szántók ára 1,6 millió forint, a legelőké 860 ezer, a földtulajdonosok általában bérbe adják a földjüket. Csehországban 1,8 millió forint/hektár körül alakul az átlagár, ott főként a nagyobb területek iránt érdeklődnek a külföldiek.

Magyarországon két éve - jelentős áremelkedés után - egy hektár szántóföld átlagára valamivel kevesebb, mint 900 ezer forint volt. A tavaly kezdődött állami földeladási programban ennél magasabb árak alakultak ki.