Az uniós külügyi szolgálat közleményében hangsúlyozta: Észak-Koreának teljes mértékben eleget kell tennie az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatai szerinti kötelezettségeinek - írja az MTI.

"Az EU ismételten felszólítja Phenjant, hogy hagyjon fel a destabilizáló fellépésekkel, és előre mutató választ adjon az Egyesült Államok és Dél-Korea által javasolt párbeszédre" - fogalmaztak.

Leszögezték: az EU készen áll arra, hogy támogasson minden új és érdemi diplomáciai folyamatot, továbbá elkötelezett azon célkitűzés mellett, hogy Észak-Korea átfogó, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon hagyjon fel a tömegpusztító fegyverek, ballisztikus rakéták kifejlesztésével és gyártásával, valamint teljes nukleáris programjaival.

A dél-koreai hadsereg csütörtökön jelentette, hogy Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre, amelyben két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta 190 kilométert repült, mintegy 20 kilométeres maximális magasságot elérve, majd egy lakatlan szigeten csapódott be.