A vakcina által kiváltott immun trombotikus trombocitopéniának (VITT) nevezett kórkép lehetséges kiváltó okainak nyomára bukkantak kutatók, ez pedig lehetővé teheti az oltások módosítását – mondta el egy, az ügyhöz közel álló forrás a CNBC-nek.

A kutatások még korai fázisban vannak. A Johnson & Johnson csak azzal kommentálta a híreket, hogy támogat mindenféle kutatást, és együttműködik az egészségügyi hatóságokkal és tudósokkal világszerte. Az AstraZeneca annyit tett hozzá, hogy aktívan együtt dolgozik a tudományos közösséggel és a hatóságokkal, hogy megértsék a rendkívül ritka esetben előforduló vérrögképződéses eseteket.

Az AstraZeneca-oltások használatát több országban is felfüggesztették tavasszal a vérrögképződéses esetek miatt, az Európai Gyógyszerügynökség hivatalos állásfoglalása, hogy lehet kapcsolat az oltás és a vérrögképződéses esetek között, de a vakcina előnyei felülmúlják az esetleges kockázatokat. A Johnson & Johnson vakcinájának alkalmazását áprilisban felfüggesztették az Egyesült Államokban, hasonlóképp trombózisos esetek miatt, végül folytatták az oltásokat, de fel kell tüntetni a mellékhatások között - emlékeztetett a Portfolio.