Az Oroszországgal szembeni szankciók fokozását sürgette az ukrajnai invázió miatt Eduard Heger szlovák miniszterelnök, amikor lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel tárgyalt az északkelet-szlovákiai Stara Lubovna várában.

„Intenzív, közös segítségnyújtás. Továbbra is kitartunk a segítségnyújtás mellett. Nagyon is a tudatában vagyunk annak, milyen fontos, hogy Ukrajna szabad, demokratikus ország maradjon, és hogy a területi egységét tiszteletben tartsák” – jelentette ki a szlovákiai Új Szó portál szerint Heger. Szerinte tovább kell szigorítani az Oroszország elleni szankciókat. „Ebben egységesek vagyunk Lengyelországgal. Ami Ukrajna európai szempontú jövőjét illeti, szintén egyetértünk” – tette hozzá a szlovák kormányfő.

Ugyanakkor csalódottságának adott hangot Magyarország hozzáállása miatt, amely nem hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnának, illetve nem engedi, hogy a fegyvereket szállító katonai szállítmányok áthaladjanak a területén - írja a BBC.

Morawiecki elmondta: szlovák kollégájával együtt felháborítónak tartja, hogy olyan országok, mint Magyarország és Németország tiltakoztak az Oroszországot célzó szankciók ellen. Ebben a kérdésben szerinte nincs egyezség a V4-en belül. Morawiecki hangsúlyozta: egyértelműen meg kell nevezni azt, ami Ukrajnában történik - írja az Euronews.

A megjegyzések arra utalnak a BBC szerint, hogy a visegrádi négyek (V4) csoportjában egyre szélesedik a szakadék Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt, mivel a Csehország, Szlovákia és Lengyelország is nehézfegyvereket, például harckocsikat szállít az ukránoknak, Magyarország viszont "semleges" maradt.

Morawiecki emlékeztetett: Vlagyimir Putyin orosz elnök szándéka az Ukrajnai háború kirobbantásával a nagy birodalom megújítása volt. „Ez az a cél, amelyet Ukrajna legyőzése után meg akarna valósítani” – mondta a lengyel miniszterelnök a pozsonyi Új Szó cikke szerint.