Korábban már beszámoltunk arról, hogy az Ecofin kedden tárgyal számos fontos kérdésről, köztük a Magyarországnak járó forrásokról, valamint az Ukrajnának szánt pénzügyi segélyről is. A napi.hu forrásai korábban arról beszéltek, hogy kedden várhatóan nem sikerül döntést hozni a kérdésben, amely érdekes következményekkel járhat.

Mindez be is vált, ugyanis – a Politico szerint – az Ecofin ülésén Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette:

Magyarország blokkolja az Ukrajnának szánt, 18 milliárd eurós, hitelből finanszírozott segélyről szóló megállapodást.

Mindezt a napi.hu forrásai is megerősítették, hozzátéve azt is, hogy a Magyarországnak járó források befagyasztásáról sem született döntés az ülésen. 

Teljes eszkaláció? 

Politico az Ukrajnának szánt segély megvétózását úgy értelmezte, hogy a magyar kormány ezzel az uniós források múlt heti befagyasztása miatt vágott vissza. Mindeközben Daniel Freund európai parlamenti képviselő közzétett egy rövid videórészletet arról, amint Varga Mihály bejelentette a vétót. 

Nagy kérdés, hogy mi lesz most 

Forrásaink szerint az uniós támogatások kérdésében most egyértelműen az unió térfelén pattog a labda, ugyanis december 19-éig kellene döntést hozniuk, ugyanis akkor lejár a jogállamisági eljárás véghezvitelére szabott határidő,

és ha addig nincs döntés a kérdésben, akkor a források sem lesznek befagyasztva – másrészt azonban a helyreállítási alap is veszélybe kerülhet. 

Az Európai Bizottság jóváhagyta ugyan a helyreállítási tervet a múlt héten, de erre szintén rá kellene még bólintania az európai állam- és kormányfőket tömörítő  Európai Tanácsnak, és ezzel kapcsolatban is az utolsó utáni órában vagyunk. 

Az Európai Tanács ülése december 15-én várható, azonban a Tanácsnak a döntéshozatalhoz minősített többségre van szüksége. Ez azt jelenti, hogy legalább 15 országnak a hozzájárulása kell, és a határozatot támogató tagállamoknak az EU teljes népességének legalább 65 százalékát kell képviselniük.

A magyar források kérdésében az uniós tagállamok nagyon megosztottak, így még az is lehet, hogy az Európai Tanács végül döntésképtelen lesz – ami tehát azzal járna, hogy a forrásokat nem fagyasztanák be, de a helyreállítási alaptól is elesnénk, közben pedig Ukrajna támogatása sem oldódna meg. Ezt akkor lehet elkerülni, ha december közepéig születik egy kompromisszum ezekről a kérdésekről, amelyet jóváhagy az Európa Tanács. 

Várható volt az Ukrajnának szánt források vétózása, így válaszolhat az EU 

Az Ukrajnának szánt segély vétózása abból a szempontból várható volt, hogy a magyar kormány tagjai az utóbbi napokban jelezték: Ukrajna támogatásához hozzájárulnak ugyan, de azt nem támogatják, hogy az Európai Unió mindezt hitelből finanszírozza. Másrészt azt is jelezték, hogy ők a hitel felvétele helyett a magyar költségvetés terhére szeretnék támogatni Ukrajnát, és ennek érdekében már külön tárgyalásokat  kezdeményeztek Ukrajnával is

Ha Magyarország fenntartja a vétót, akkor az Európai Bizottságnak és a többi tagállamnak máshonnan kell előteremteni a pénzt Ukrajna januárban kezdődő támogatásához. Varga Mihály lépésére reagálva az Európai Bizottság költségvetési biztosa, Johannes Hahn úgy nyilatkozott: a Bizottság megvizsgálja, hogy miként tudnák előteremteni a forrásokat. A Politicónak nyilatkozó uniós források szerint ez a gyakorlatban két dolgot jelenthet:

  1. A pénzügyminiszterek megpróbálhatják megkerülni a magyar vétót. Az nem világos, hogy pontosan miként, de a Politico szerint az Ecofin soros elnökségét betöltő cseh pénzügyminiszter, Zbynek Stanjura is azzal bízta meg az Ecofint, hogy keressenek egy ilyen megoldást.
  2. A másik lehetőség pedig az, hogy az uniós tagállamok külön-külön dönthetnének arról, hogy a saját költségvetésük rovására biztosítják az Ukrajna támogatásához szükség pénz rájuk  eső felét.Ez viszont azért lenne nagyon komplikált, mert ehhez az összes tagállam parlamentjének is külön-különjóváhagyást kellene még adnia, vagyis nagyon sok időt igényelne a folyamat.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.