A lengyel politikai ellenzékhez köthető két jogászt, Roman Giertych ügyvédet és Ewa Wrzosek ügyészt is megfigyeltek az izraeli NSO vállalat Pegasus mobiltelefonos kémszoftverével – írja az AP a hasonló esetek felderítésével foglalkozó egyik intézet, a Torontói Egyetemen működő Citizen Lab jelentésére hivatkozva.

A vizsgálatból az nem deríthető ki, hogy ki rendelte el az érintettek mobiljainak letapogatását és az NSO nem adja ki az ügyfeleit, ám mindketten úgy gondolják, hogy Lengyelország egyre inkább illiberálissá váló kormánya a felelős lehallgatásukért. Stanislaw Zaryn, a kormány biztonsági ügyekben illetékes szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy a kormány rendelte el a megfigyeléseket, továbbá, hogy a lengyel állami biztonsági szolgálatok az NSO ügyfelei-e vagy sem.

Giertych és Wrzosek csatlakoztak azokhoz a kormányukkal szemben kritikus személyekhez, akiket megfigyeltek az eredetileg bűnüldözési segédeszköznek szánt Pegasus programmal. A Citizen Lab korábban számos hasonló ügyre derített fényt Lengyelországban, amelyek 2017-től kezdődően indultak. A Pegasus kulturálatlan használatának gyanújába a magyar kormány is belekeveredett, miután legalább tíz jogász, ellenzéki politikus és újságíró telefonján megtalálták a szoftver nyomait. Budapestet szintén sokan vádolják a demokrácia túlságosan tág értelmezésével.

Helytelen kormányzati viselkedés

A független lengyel TVN televíziós csatorna még 2019-ban bizonyítékokat talált arra, hogy a kormány korrupcióellenes ügynöksége nyolcmillió dollárt költött telefonos spyware technológiára, amit az ügynökség tagadott. Mareus Morawiecki miniszterelnök azonban azt mondta, hogy „idővel tisztázzák”, mi a helyzet. Giertych mobiljára akkor repült rá a Pegasus, amikor 2019-ben a korábbi kormányfőt, Donald Turskot, jelenleg a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform elnökét képviselte.

Wrzosek 2020 tavaszán került szembe az ország vezetésével, amikor vizsgálatot rendelt el arról, hogy elhalasztható-e a tavaszra tervezett elnökválasztás a koronavírus-járvány miatt. Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság párt elnöke, Lengyelország tényleges vezetője ragaszkodott volna a tavaszi időponthoz, mert attól tartott, hogy nyáron szorosabb versenyre kényszerülhet Andrzej Duda államfő, a párt jelöltje. Ez egyébként így is lett. Wrzoseket viszont a döntése után két napon belül áthelyezték az isten háta mögötti Srem városába.

A Pegasus-ügy még július végén robbant ki, amikor egy nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt feltárta, hogy adataik szerint Magyarország is használhatta számos más ország (mint az Egyesült Arab Emírségek, Marokkó, Banglades vagy India) mellett az izraeli kémprogramot. A jelentések szerint itthon Varga Zoltán médiatulajdonost, a Direkt36 két újságíróját, a Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettesét és másokat is megfigyelhették a kémprogrammal. A rendészeti bizottság ülésén Pintér Sándor belügyminiszter kijelentette, hogy minden esetben törvényesen alkalmazták a programot, de nem árulta el a megfigyeltek körét.