Törökország gazdasági kihívásainak kezelése érdekében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) missziója gyors irányadó kamatemelést javasolt, amelyet a központi bank függetlenségének megerősítését célzó lépések kísérnek.

Ezek a lépések segítenének tartósabban csökkenteni az inflációt, és lehetővé tennék a tartalékpufferek idővel történő újjáépítését. A növekvő költségvetési kockázatok és a magas infláció miatt a szigorú költségvetési politika is segítene a kiszolgáltatott társadalmi csoportoknak nyújtott célzott támogatással.

Ha ezeket a politikákat végrehajtják, és az infláció visszaszorul, a makroprudenciális és szabályozási intézkedéseket - beleértve a devizavédett betéteket - óvatosan le kell építeni, hogy az állam kisebb szerepet játsszon a pénzügyi piacokon és a hitelallokációban.

A török éves infláció októberben új, 24 éves csúcsra, 85,51 százalékra emelkedett, a hivatalos adatok szerint, kissé elmaradva az előrejelzéstől, miután a központi bank az árak emelkedése ellenére csökkentette irányadó kamatlábát

Az elmúlt három hónapban a központi bank összesen 350 bázisponttal százalékra csökkentette irányadó kamatlábát. Erre a hónapra újabb csökkentést ígért a jelenlegi kamatvágási ciklus utolsó lépéseként, ami szöges ellentétben áll a globális monetáris politikai szigorítási tendenciával.