2022 vége felé arról írtunk, hogy ember nem bukott még akkorát, nem vesztett annyi pénzt, mint Elon Musk, aki egyúttal a világ leggazdagabb embere címet is elveszítette. Persze sajnálnunk azért nem kellett, a maradék 140 milliárd dollárjával is maradt mit a tejbe aprítani a Tesla és a SpaceX legendás vezérének, aki az X-re átnevezett Twitter felvásárlásával és ellentmondásos működtetésével sokat veszített hírnevéből.

Nagy vesztesek

Hasonló helyzetben volt Mark Zuckerberg, aki az élbolyból sokkal hátrébb került, miután cége, a Meta (Facebook) részvénye a negyedére esett. Más nagy technológiai cégek tulajdonosainak vagyona is apadt, az élen levők közül ez még Jeff Bezos Amazon-alapító esetében volt látványos. A Bloomberg Billionaire Index szerint a világ 500 leggazdagabb emberének vagyona 1400 milliárd dollárral csökkent 2022 folyamán.

Európai listavezető

Voltak, akiket kevésbé viselt meg a tőzsdei zuhanás, mindenekelőtt a francia Bernard Arnault, az LVMH (Louis Vuitton) nagytulajdonosa említhető, aki Elon Musk szegényedése okán a világ leggazdagabb embere lett, ezzel az a ritka helyzet állt elő, hogy kivételesen nem amerikai, hanem európai ember tudhatta magáénak ezt az igen megtisztelő címet, mégpedig bő fél éven át. Ez annak köszönhető, hogy a luxuscikkek iránti kereslet tavaly nem esett vissza, így a francia divat-, és luxuscégek árfolyama is kevésbé esett, mint a mozgékonyabb amerikai technológiai cégeké.

Stabil vagyonok

Ugyancsak válságállóbbnak bizonyult Bill Gates és Warren Buffett vagyona, miután Bill Gates a Microsoftból kiszállva konzervatívabb befektetési portfóliót alakított ki, Buffett pedig eleve sok évtizedes konzervatív, értékalapú befektetőként nőtt gigantikusra. Külön érdekesség, hogy a Microsoft most újra megtáltosodott elsősorban a felhő alapú üzletág és a mesterséges intelligencia okán, a világ második legnagyobb cége lett, így ha meglenne Gates részvénycsomagja, messze ő lenne most a leggazdagabb.

Egy nagy bukás

A 2023-as éve elején aztán rögtön megkezdődött a mélyre esett technológiai részvények és általában a tőzsdék, tőzsdeindex emelkedése. Egy külön érdekesség volt, hogy a magasra jutott indiai Gautam Adani cégbirodalmának értéke összeomlott, miután mindenféle problémás ügyletekre derült fény, így az üzletember vagyona csak január 27-én 21 milliárd dollárral csökkent, amit az év egésze folyamán 37 milliárddal, de év közben sokkal nagyobb is volt ez a szám. Maradt azért 72 milliárd dollárja, ez most a 16. helyhez elég.

Újra Musk az élen

Az év folyamán aztán felgyorsult az általános tőzsdei emelkedés, megint a technológiai részvények lettek a vezetők, miközben ezúttal a francia divatmárkák lemaradók lettek. Így aztán Elon Musk gyorsan összeszedte magát, és noha a Tesla messze nem emelkedett olyan magasra, mint korábbi csúcsa volt, a különös viselkedésű, de zseniális vállalkozó vagyona egészen 250 milliárd dollárig emelkedett, és ezzel visszakerült az első helyre, mégpedig magasan, mivel Arnault kénytelen beérni 200 milliárddal a Forbes valós idejű listája szerint.

Visszaszerezték, ami elveszett

A harmadik helyen lévő Jeff Bezos vagyona 70, az ötödik helyen álló Mark Zuckerberg vagyona 80 milliárd dollárral nőtt az év folyamán, így számukra is csak átmeneti szegényedést jelentett a tavalyi év. A negyedik helyre Larry Allison, az Oracle alapítója került. Összesen egyébként 1500 milliárd dollárral nőtt az 500 leggazdagabb vagyona, ebből a technológiai szektor milliárdosai 658 milliárdot tudhatnak magukénak.

A 6. és a 7. helyett a két nyugodt erő, Bill Gates és Warren Buffet tudhatja magáénak majdnem egyforma, nem sokkal 120 milliárd dollár alatti vagyonnal. Őket Larry Page és Sergei Brin, a Google két zseniális alapítója és felfejlesztője követi, a 10. helyen pedig Steve Ballmer áll, aki Bill Gates után hosszú ideig a Microsoft első embere volt.