Sok sikeres, nagy hozamot produkáló alapkezelőről vagy egyéni nagybefektetőről mondták már, hogy a világ legnagyobb guruja a szakmában, és természetes is, hogy változás van, hisz nehéz ezt a szakmát folyamatosan nagy sikerrel művelni, évről évre nagy hozamot termelni. Warren Buffett azonban már olyan rég és olyan stabilan gyarapítja részvényeseit, hogy noha egy-egy évben messze nem ő éri el a legnagyobb hozamot, hosszú távú sikere miatt azonban egy ideje már évről évre őt tekintik a legsikeresebbnek.

Konzervatív stratégia, nagy siker

Ezt alá is támasztja, hogy a világ leggazdagabb embereinek listáján ő az első azok közül, akik nem konkrétan egy termelő vagy szolgáltató vállalatbirodalmat hoztak létre, hanem gondos tanulmányozás után a szóba  jöhető cégek részvényei közül

kiválasztja azokat, ahol megfelelőnek látja a kockázat és a hozam arányát, ezeket megvásárolja, a meglévők közül pedig eladja, ahol már nem tartja megfelelőnek a további lehetőségeket.

Az idős, immár 92 éves Buffett cége a Berkshire Hathaway, amely a gyakorlatban inkább befektetési alaphoz hasonlít, de nem az, hanem egy részvénytársaság, amely tőzsdén kívüli cégeket is vásárol, ha vonzónak tartja őket, és adott esetben részt is vesz a cég menedzselésében, felfuttatásában. A társaság immár a világ legnagyobb cégeinek listáján is előkelő helyet foglal el.

Az iPhone sikerére fogad

A guru portfóliójának legékesebb eleme évek óta az Apple, a világ legnagyobb értékű tőzsdei vállalata. Buffett továbbra is vonzónak tartja az iPhone gyártójának teljesítményét, ezért tavaly még növelte is részesedését a cégben összesen 5,8 százalékra, ami 20,8 millió darab részvény megvásárlását jelentette, 3,2 milliárd dollár értékben. A Berkshire a Louisiana-Pacific építőanyagokkal foglalkozó cégben is növelte részesedését, 84 millió dollár értékben. 

Vége a félvezetőhiánynak, vele a gyártók extraprofitjának is

A vételek mellett nagy volumenű eladásokra is sor került a tavalyi évben. A legjelentősebb ezek közül a tajvani csipgyártó, a TSMC, melyből a negyedik negyedévben majdnem teljes állományát kiszórta a guru: a részvények 86,2 százalékától vált meg, így 8,29 millió részvénye maradt. Nem kizárt, hogy januárban ezeket is eladta, ezt azonban csak a következő negyedéves összesítéskor fogjuk megtudni.

Az ügylet érdekessége, hogy 3 hónappal korábban a Berkshire még vásárolta a papírt: akkor 4,1 milliárd dollárt költött a részvényekre. Buffett nem szokott rövid távú ügyleteket kötni, persze a piaci helyzet mindig változhat úgy, hogy akár rövidtávon is változtatni kell a stratégián. A csipgyártókat tavaly még a járvány utóhatásaként jelentkező csiphiány tette vonzóvá, hisz így korlátlannak tűnő megrendelésük volt, év végére azonban véget ért a hiány, így gyorsan el is jött az eladás ideje. Egy, a Yahoo által idézett elemző szerint a papírokat 68,5 dollár körül vehette és 74,5 körül adhatta el Buffett, ami szép eredmény pár hónapra.

Az olajipar is túl lehet a csúcson

A TSMC mellett a guru US Bancorp részvényeinek 91,4 százalékát is eladta, így 6,7 millió részvénye maradt belőle, valamint a BNY Mellon papírjaiból is eladott nagyjából 5,5 milliárd dollár értékben, 60 százalékkal csökkentve a cégben lévő részesedését. Csökkentett Chevron-pakettjét is, ami érthető, hisz ilyen jó éve nemigen lesz még egyszer az olajcégeknek, mint tavaly volt.

A Berkshire részvényportfóliójának értéke nagyjából 350 milliárd dollár, a portfólió 41 százalékát az Apple adja, a második legnagyobb befektetés 10,8 százalékkal a Bank of America. A részvények mellett

100 milliárd fölötti készpénzállománnyal is rendelkezik, így bármikor eszközölhet új vételeket, miközben évről évre sajátrészvényt is vásárol, növelve ezzel a részvényesi értéket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!