A szlovák kormány megawattóránként 199 euróban (közel 82 000 forintban), a gáz esetében pedig 99 euróban (41 000 forintban) állapítana meg felső határt a vállalkozások számára, hogy óvja őket az energiaválság hatásaitól. Az állam e szintek felett a költségek 80 százalékát fedezné a tervek szerint - mondta Eduard Heger szlováki miniszterelnök egy interjúban a Reuters szerint.

„ [Az ársapka] majdnem az egész vállalati szektorra kiterjed majd, és csak a rendkívül nagy energiafelhasználók esetében maradna meg, hogy a támogatásukról a gazdasági minisztérium külön-külön egyeztet majd” – jelentette ki Heger.

„A segítség a 2023-as állami költségvetés jóváhagyásához van kötve. Ezért úgy gondolom, hogy minden törvényhozónak megéri félretenni a politikai pártoskodást és jóváhagyni [a programot]” – tette hozzá a gazdasági miniszterből lett kormányfő.

Kormányválság közben osztogatnának

Heger kormánya szeptemberben kisebbségbe került a parlamentben, miután egy kisebbik koalíciós párt kilépett a legnagyobb kormánypártot, az Olanót vezető Igor Matovic pénzügyminiszterrel folytatott vita miatt. A kormány így kemény szavazás elé néz a 2023-as költségvetési tervekkel kapcsolatban, mivel az ellenzék akadályozza a büdzsé elfogadását, és előrehozott választások kiírását sürgetik, amit Heger elutasított.

A 2023-as költségvetési tervezet 3,5 milliárd euró értékben tartalmaz támogatási intézkedéseket, többek között a vállalatoknak szánt áramárplafon bevezetését. A plafon mintegy 500 millió euróba kerülne az első negyedévben, mondta Matovic hétfőn. Szlovákia Európa többi részéhez hasonlóan emelkedő energiaáraktól szenved, miután Oroszország ukrajnai inváziója és az orosz gázszállítások csökkenése miatt meredeken emelkedtek az áramárak.