Az egymilliót is meghaladja azoknak a szerbiai állampolgároknak a száma, akiknek a számlájára külföldről pénz érkezik, az elmúlt egy évben nem csak az ő számuk nőtt meg, de az átutalt pénz összegéé is - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. A Szerb Nemzeti Bank adatai szerint az év első felében ez az összeg 2,16 milliárd eurót tett ki, ami 31,8 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A bank által az Euronews rendelkezésére bocsátott adatok arról tanúskodnak, hogy a legtöbb pénzt (26 százalék) Németországból utalják haza, majd Svájc (13 százalék), Ausztria (10 százalék) és az Egyesült Államok (7 százalék) következik.

Nagyon magas összeg

Ljubodrag Savić, a belgrádi közgazdasági egyetem professzora szerint ezt a pénzt gyakran kisvállalkozás elindítására, házfelújításra, autóvásárlásra költik Szerbiában, ami nagyon hasznos mind a gazdaság, mind az állam számára.

Szerbia azon országok közé tartozik, amelyben igen magas a külföldről hazaküldött pénz összege. A Világbank becslése szerint 2019-ben Szerbiában 4,2 milliárd dollár érkezett a vendégmunkásoktól vagy külföldi nyugdíj formájában, ami több mint a GDP hét százaléka. Ez az összeg akkor meghaladta a külföldi befektetők beruházásainak az értékét.