Kedden voksoljanak Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról – ezt javasolta az MSZP-s Tóth Bertalan a kormánynak, de Kövér László nem támogatta az ötletet. Sőt, az ellenzéki politikus kezdeményezését a kormánypárti többség leszavazta.

Két és fél hónapja nyújtotta be a kormány az Országgyűlésnek azt a két törvényjavaslatot, amely megadta volna Svédország és Finnország számára a parlamenti támogatást a NATO-csatlakozáshoz, de még mindig nem vette tárgysorozatba őket a parlament, nem szavazott róluk – írja a Hvg.

Nemrég kilenc európai ország biztosította támogatását Ukrajna NATO-csatlakozásához közös nyilatkozatban – ugyanaz a kilenc ország, amelynek kormányai közösen ítélték el Ukrajna területeinek elcsatolását. De ahogy Novák Katalin köztársasági elnök neve sem szerepelt az elítélő nyilatkozat aláírói között, úgy a Guardianen közzétett országlistán sem szerepel Magyarország.

Jelenleg mindössze két NATO-tagország nem ratifikálta a finnek és a svédek csatlakozását a szövetséghez, az egyik Magyarország. Tóth szerint „Finnország és Svédország NATO-csatlakozása is azt a törekvést erősíti, hogy közösen garantáljuk a polgárok biztonságát. Az MSZP elvárja, hogy ezt erősítse a magyar kormány is”. A javaslatára még a honvédelmi államtitkár, Németh Szilárd is így szavazott, amit Tóth szégyennek nevezett.

Magyarországon kívül még Törökországban nem döntöttek a két skandináv ország NATO-csatlakozásáról, a többi tagállamnak sikerült egyezségre jutnia.