Mivel az orosz haditengerészet blokád alatt tartja az ukrán kikötőket, az ukrán gabona exportútvonala Konstanca kikötőjén keresztül vezet. Ez önmagában nem lenne probléma, sőt, mivel pluszbevételt jelent a kikötő számára, azonban az ukránok tonnánként 30-35 euróval alacsonyabb áron exportálnak, mint a hazai termelők - írja a Maszol.

Még ez sem jelentene gondot, ha lenne elegendő raktározási kapacitás Romániában, hogy a termelők ki tudják várni az árak emelkedését, azonban túl kevés a siló. Az előrejelzések szerint az idei búzatermés 9,3 millió tonna lesz, míg a repce 1,3 millió. Az ország tárolási kapacitása papíron 26 millió tonna, azonban a valóságban jóval kevesebb, a raktározási infrastruktúra jelentős része ugyanis elöregedett, használhatatlan. Ez oda vezet majd, hogy sok termelő a mezőről adja el a gabonát, nyomott áron.

A korábbi években az ukrán gabonát nem Konstancán keresztül exportálták, az árumennyiség több millió tonnával történő hirtelen növekedése máris torlódást és túlterheltséget okoz a kikötőben. A megyében 3,8 millió tonna a silók kapacitása, ami távolról sem lesz elegendő az idei árumennyiség számára.

„Amikor elkezdődik a betakarítás Romániában, a helyzet még bonyolultabb lesz, a kereskedők pedig a legolcsóbb árut vásárolják majd” – nyilatkozta egy ágazati szakember a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak.

A saját tárolási kapacitással nem rendelkező hazai gazdák kénytelenek lesznek követni az ukránok példáját, és tonnánként 30-35 dollárral a piaci ár alatt értékesíteni a termést, véli Cezar Gheorghe, a Román Farmerek Klubjának elemzője. Kilencmillió tonna búzával és 14 millió tonna kukoricával számolva ez 700 millió dolláros árbevétel-kiesést jelent a termelőknek, az állam pedig elesik az ezen összeg utáni adóbevételtől.