Ötpontos intézkedéscsomagot jelentett be Rishi Sunak brit miniszterelnök (képünkön). A csomag tartalmazza emellett

  • az infláció felére csökkentését,
  • a gazdasági növekedés beindítását
  • az államadósság csökkentését,
  • az állami egészségügyi szolgálat (NHS) várólistáinak rövidítését
  • és az európai kontinensről csónakokkal érkező illegális határátlépők feltartóztatását 

– számolt be az MTI. A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi adatai szerint októberben 11,1 százalékos, novemberben 10,7 százalékos volt a tizenkét havi infláció.

Az októberi infláció több mint négy évtizedes rekordot döntött Nagy-Britanniában.

A Bank of England inflációs célja 2 százalék, vagyis a múlt év végén a jegybanki célt több mint ötszörösen haladta meg az éves összevetésben számolt infláció Nagy-Britanniában.

A brit miniszterelnök által szerdán bejelentett intézkedési csomagterv megvalósulása esetén az inflációs ütem az év végére öt százalék környékére csökkenne. Ez a célkitűzés óvatosabb a már érvényben lévő előrejelzéseknél.

A brit kormány számára hivatalos prognózisokat készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) és a Bank of England egyaránt azzal számol, hogy a fogyasztói árindex éves összevetésű növekedésének üteme 2023 végére 4 százalék alá lassul.

Szerdai beszédében Rishi Sunak a gazdasági növekedés beindítását is ígérte, ám ehhez nem jelölt meg konkrét határidőt.

A brit miniszterelnök a növekedés lehetséges forrásai között megemlítette ugyanakkor az adócsökkentések lehetőségét és az aktív foglalkoztatottak arányának növelését.

Sunak szerint elképesztő, hogy

a brit munkaerőállomány negyede gazdaságilag inaktív, miközben a vállalatok munkaerőhiánnyal küszködnek.

A miniszterelnök kijelentette: éppen ezért a kormány a növekedési terv keretében megvizsgálja, hogy miképp lehetne támogatni azok visszatérését a munkaerőpiacra, akik erre képesek. Amint erre lehetőség nyílik, a kormány a dolgozó emberek adóterheit is mérsékli, ugyancsak a növekedés ösztönzése végett.

A kormányfő azonban az adócsökkentés lehetséges időpontjára és mértékére nem tett utalást.

Közvetlen hivatali elődje, Liz Truss volt kormányfő alig 45 nap hivatali idő után abba bukott bele tavaly ősszel, hogy a kormánya által előterjesztett nagyszabású adócsökkentési programot a piaci szereplők finanszírozhatatlannak ítéltét, és ez évtizedek óta példátlan pénzügyi-gazdasági felfordulást okozott.

Jeremy Hunt pénzügyminiszter – akit még Truss nevezett ki egyik utolsó intézkedésével – a volt kormányfő távozása előtt néhány nappal gyakorlatilag a teljes adócsökkentési csomagot visszavonta.

Rishi Sunak szerdán bejelentett terve a gazdasági növekedés idei újraindításáról derűlátóbb, mint a Bank of England jelenleg érvényben lévő előrejelzése.

 

Pesszimista a brit jegybank

Legutóbbi negyedéves pénzügypolitikai jelentésében a Bank of England azt valószínűsítette, hogy 2023 egészében a brit gazdaság teljesítménye 1,5 százalékkal, 2024-ben további 1 százalékkal csökken.

Ez lenne a leghosszabb recesszió azóta, hogy a brit gazdaság teljesítményének mérése a jelenlegivel összehasonlítható módszertannal elkezdődött az 1920-as években.