Kevés hely van a földön ami titokzatosabban működik az orosz partoktól északra fekvő Novaja Zemlja szigetén felhúzott nukleáris anyagok tesztelésére szolgáló támaszpontnál. A sziget ezen részének civil látogatása szigorúan tilos, mivel az 50-es és 90-es évek között rendszeresen atomfegyvereket teszteltek, a föld alatt és a levegőben egyaránt, így csak szatellit képek alapján lehet követni, mit is művelnek az oroszok világ egyik legeldugottabb zugában.

Sokáig nem is volt komolyabb mocorgás a szigeten, azonban az utóbbi években gomba módra létesítik az újabbnál-újabb épületeket, és minden jel arra mutat, hogy legalább 2017 óta módszeresen bővítik és fejlesztik az atom-sziget egykori tesztelésre kialakított infrastruktúráját - derül ki a térséget figyelő Barents Observer tudósításából.

Égenjáró reaktor

Lassan 5 évvel ezelőtt, 2017 novemberében az oroszok itt hajtották végre a Nyugat számára SSC-X-9 Skyfall néven ismert Burvesztnyik feltehetően sikertelen tesztrepülését. A cirkáló rakéta joggal nevezhető "repülő Csernobilnak" hiszen amellett, hogy nukleáris robbanófejek hordozására találták ki, magának a rakétának a meghajtását is a Roszatom által fejlesztett miniatűr atomreaktorral oldották meg.

Az apró reaktor uránium magjának hűtését a rakétán keresztüláramló levegővel oldják meg, ami egyúttal így radioaktív izotópokat hagy maga után az atmoszférába. Nem véletlen tehát, hogy a fegyvert egy a civilizációtól ennyire távol eső helyen tesztelik. A 2017-es tesztkilövés után az amerikai hírszerzés szerint három hajót is küldtek a Barents-tenger mélyére süllyedő romok begyűjtésére, közülük az egyik külön radioaktív anyagok kezelése miatt volt jelen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, 2018 márciusában büszkélkedett népének a fejlesztéssel, amely szerinte azért jobb a hagyományos meghajtású rakétáknál, mert képesek kikerülni minden ballisztikus rakétavédelmi rendszert. A rakéta emellett - legalábbis elméletileg - képes a levegőben történő navigációra, és hatótávolsága jóval nagyobb, mint a legtöbb más cirkálórakétáé.

Erőltetett menet

A szigetcsoport fejlesztését évek óta nyomon követő Tony Roper szeptember 17-én közölt a blogján egy műholdfelvételekből összeillesztett képsort az infrastruktúra jelenlegi állásáról, mely alapján úgy véli a Pankovo nevet viselő tesztbázis visszahúzható borítású óvóhelye egyértelműen arra utal, hogy a sziget teljesen készen áll a tesztüzemre.

Ezen túl a parton új mólót létesítettek, javítják az utakat, helikopter-leszállókat építettek, és az óvóhelyekről kifutó sínrendszereket raknak össze. A legárulkodóbb jel mégis azoknak a hosszan elnyúló sötétre festett guruló hordozószerkezeteknek a feltűnése, amik egy az orosz védelmi minisztérium által is megosztott videó alapján, megegyeznek a Burvesztnyikok szállítására kitalált egységekkel.

Mindez kevesebb mind egy héttel előzte meg Putyin részleges katonai mozgósításról tett bejelentését, amivel félig-meddig már Oroszország felé is elismerte, hogy ami Ukrajnában folyik az több mint egyszerű "katonai beavatkozás".

Nukleáris diplomácia

Bár Recep Tayyip Erdogan török elnök bizakodva nyilatkozott arról, hogy Putyin meglepő hirtelenséggel is elvonulhat az ukrajnai háborútól, a mozgósítás, a feltehetően igencsak költséges sarkkört közelítő építkezés, és az újabban bejelentett annektálási kísérletek, és költségvetési átcsoportosítások tükrében kérdéses, hogy ezt milyen módon képzeli el, a 

Putyin a háború alatt már többször emlegette, hogy ha kell akár olyan fegyver bevetésére is kész, amit a történelem még nem látott, utalva ezzel egy lehetséges nukleáris támadásra, amennyiben közvetlen fenyegetést érezne a NATO-tól vagy más nyugati hatalomtól.

Bár az nem teljesen tiszta, hogy néz ki egy stratégiai vagy egy totális atomcsapáshoz szükséges döntéshozás folyamata az orosz vezetésben, abban szinte teljes konszenzus van, hogy egymagában nem tud ilyesmit elrendelni Putyin.

A kérdésben legutóbb Mircea Geoana NATO főtitkárhelyettes nyilatkozott csütörtökön a szövetség diplomáciai osztálya által is támogatott Budapest Fórumon, ahol azt mondta semmilyen jel nem utal arra, hogy bár Putyin gyakran említi az orosz nukleáris arzenál készenlétbe helyezését, biztos hírszerzői források alapján mondhatja, hogy semmi ilyesmi nem történt egyelőre. Elmondása szerint a Nyugat nem fog felülni az ehhez hasonló üres fenyegetőzéseknek, és továbbra is kitartanak az ukrán katonák közvetett támogatása mellett.