Az ukrajnai háború február 24-i kirobbanása óta téma a közösségi médiában és a nemzetközi sajtóban is az orosz elnök egészségügyi és mentális állapota. Vlagyimir Putyinról megjelent friss képeket és videókat elemezve ugyanis több "hozzáértő" és kommentelő is úgy nyilatkozott, hogy a politikus vélhetően komoly megbetegedéssel küzd.

Egy pénteken megjelent videóban - amelyben Putyin Szergej Sojgu védelmi miniszterrel látható ismét - ismét felerősítette a pletykákat. Putyin jobb keze ugyanis az asztalba kapaszkodik, lábai nyugtalanul mozognak. Emellett az eltorzult és felpuffadt arca sokak szerint a Parkinson-kór tüneteit mutatják - olvasható a Der Standardon.

Marco Rubio amerikai szenátor a Twitteren például azt írta: "sokak számára nyilvánvaló, hogy valami nincs rendben Putyinnal". Bennfentesek szerint Putyin családja már régóta sürgeti, hogy lemondjon posztjáról megromlott egészségügyi állapota miatt. Más források is azt állítják, hogy Putyin hetente többször jár orvoshoz és a politikust mindig egy tucat orvos kíséri, amikor utazik - írja a portál.

A lap szerint Putyin az elmúlt években többször vett ki hosszabb-rövidebb "szabadságot", legutóbb 2016-ban hátműtéte miatt. Ráadásul több olyan esetről is tudni lehet, amikor bizonyos részleteket kivágtak műsorokból, hogy a nézők ne vegyék észre Putyin eltorzult arcát vagy sántítását.

A Standard egy olyan orvosról is ír, aki egy esetleges rákos megbetegedést sejt Putyin megváltozott arca mögött. Evgeny Szelivanov onkológus sebész állítólag 2016 és 2020 között több mint 30 alkalommal repült Szocsiba és jelentések szerint 166 napot töltött ott Putyinnal. Szelivanovot a pajzsmirigyrák specialistájának tekintik.

Az viszont egészen biztos, hogy hivatalos adatok nem elérhetők Putyin egészségi állapotáról. Az orosz média általában erős férfiként mutatja be, aki jó irányba vezeti az országot. Március 19-én Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök azt mondta, hogy "mindannyiunkat túl fog élni", és "csúcsformában van".

Putyin növekvő elszigeteltsége mindazonáltal tovább táplálja a pletykákat - még akkor is, ha sokakat valószínűleg kizárólag az a remény táplál, hogy a lemondás lehet az egyetlen módja az ukrajnai háború befejezésének.