Az orosz költségvetés jelentős többlete, amit az év első hét hónapjában halmozott fel, augusztusban majdnem teljesen elpárolgott – írja a Financial Times. A januártól júliusig terjedő időszak végén még 500 milliárd rubel (3327 milliárd forint) többletet mutatott a büdzsé, ami a nyár utolsó hónapjában 137 milliárdra zsugorodott. Ez közgazdászok szerint arra utal, hogy augusztusban nagy deficittel zárt az energiahordozók kivitele.

Az Európába irányuló orosz földgázexport az ukrajnai invázió előtti mennyiség ötödére zsugorodott, részben azért, mert a nyár végén felfüggesztették az Oroszországot és Németországot közvetlenül összekötő északi áramlat gázvezetéken a szállításokat. Moszkva szerint ezt nem indítják újra addig, amíg az európai országok támogatják Ukrajnát az Oroszországgal vívott háborújában.

Az olaj sem a régi

Eközben az olajbevételeket csökkenti a fekete arany világpiaci árának esése. A háború utáni 120 dollár/hordóról 100 dollár alá esett az olajár, ráadásul az orosz szállítóknak jelentős árengedményeket kell adniuk vevőinek, például Indiának azért, hogy őket válasszák hagyományos olajszállítóikkal szemben. Európa nagy része decemberben tervezi leállítani az orosz olaj vásárlását.

Az olaj- és gázkivitelből származó költségvetési bevételek idén eddig 18 százalékkal csökkentek a tavalyi év első nyolc hónapjának adatához képest. A nem ezekből származó bevételek 37 százalékkal zuhantak.

A Gazprom állam gázmonopólium nemrégiben jelentette, hogy kitermelése 15 százalékkal esett január-augusztusban az egy évvel korábbihoz képest. A vállalat európai kivitele több mint harmadával marad el a tavalyitól. A moszkvai gazdasági minisztérium adata szerint az orosz GDP augusztusban 4,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, az Aton orosz brókercég úgy véli, hogy 2023 további ötszázalékos hanyatlást hoz.