Ez a második világháború vége óta a legnagyobb fenyegetés Európa biztonságára és stabilitására. És nemcsak Ukrajnát érinti, hanem Európát is - és ez nem az Európai Uniót jelenti: Európát érinti. Svájc Európa része

- mondta Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője péntek este a Politico szerint.

"Elvárjuk tehát partnereinktől, szomszédainktól, szövetségeseinktől, hogy kövessék példánkat, és álljanak ki azon elvek védelmében, amelyeken közösségeink és országaink alapulnak. Ezen elvek közé tartozik a nemzetközi szabályok tiszteletben tartása, a demokrácia védelme és a szolidaritás" - tette hozzá a szóvivő.

Később a délután folyamán a svájci kormány hivatalosan is kibővítette a célszemélyek már meglévő listáját, amint azt csütörtökön bejelentette, kiegészítve azzal a 363 személlyel, akiket az EU a hét elején szankciókkal sújtott.

Ezeket a személyeket Svájc hivatalosan nem szankcionálja, de a pénzügyi közvetítőknek mostantól jelenteniük kell az ezekkel a személyekkel fennálló kapcsolatokat, és nem léphetnek velük új üzleti kapcsolatba. Az érintettek továbbra is hozzáférhetnek svájci bankszámláikhoz. Az eredeti listát 2014-ben állították össze, miután Oroszország annektálta a Krímet.

Az amerikai székhelyű National Economic Bureau 2017-es, legutolsó becslése szerint 800 milliárd dollárt tartanak vagyonos oroszok az Egyesült Királyságban, Svájcban, Cipruson és hasonló offshore banki központokban. Csak Svájcban 350-400 milliárd dollárnyi orosz vagyon (113 400 milliárd és 130 000 milliárd forint közötti orosz pénz) lehet a bankszámlákon. Összehasonlításképpen ez jóval nagyobb pénzmennyiség, mint Európa gazdasági szereplői veszíthetnek, ha kitiltják Oroszországot a SWIFT nemzetközi utalási rendszerből: az oroszországi külföldi bankok közel 30 milliárd dolláros (nagyjából 9990 milliárd forintos) oroszországi kitettséggel rendelkeznek.

A svájci kormány jelenleg az intézkedések szigorításának lehetőségét vizsgálja az orosz számlatulajdonosokkal szemben, de nem jelentette be, hogy milyen lépéseket tesz majd. A Svájci Szövetségi Tanács "tudomásul vette" a hét elején bevezetett további uniós szankciókat is, és tervezi, hogy kiigazítja szabályait annak megakadályozására, hogy svájci területet használjanak fel a nemzetközi szankciók kijátszására.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.