Az amerikai Yale egyetem kimutatásai szerint 289 multinacionális nagyvállalat vonult ki teljesen az orosz piacról azt követően, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő elrendelte Ukrajna lerohanását - írja a Maszol az ennek nyomán Románia előtt megnyíló lehetőségekről szóló cikkében. Ezek közül a legismertebbek a Generali biztosítótársaság, a kőolajipari Exxon, a gumiabroncsokat gyártó Continental, a Vodafone és a Carlsberg.

További 360 cég jelentette be, hogy ideiglenesen felfüggeszti vagy erősen korlátozza oroszországi tevékenységét. Ezek között egy sor informatikai, autóipari, illetve elektronikai cikkeket gyártó vállalat van. A pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó Ernst&Young nemzetközi cégcsoport szakértői szerint az Oroszországból távozó cégek egy része Romániába telepedhet át, illetve erősítheti itteni jelenlétét.

Több száz milliárdos befektetésekről van szó, melyek eltűnnek vagy eladják vagy pedig áthelyezik őket Oroszországból, Fehéroroszországból és Ukrajnából. Egy költözési folyam lesz, de hova? Keletre nemigen tudnak menni, a balti államok kapacitása minimális, talán Szlovéniába, azonban a legnagyobb potenciállal a beruházások odacsábítását illetően Lengyelország és Románia rendelkezik. A nagy kérdés az: mit tesz a román állam?” - mondta Alex Milcev, az EY Románia adóügyi és jogi tanácsadási részlegének a vezetője.

Véleménye szerint Romániában elég jól képzett a munkaerő és még mindig viszonylag olcsó, az informatikai ágazat fejlett. Sok az olyan multinacionális vállalat is, mely úgy döntött, hogy Oroszországban marad, mivel a kivonulás túlságosan nagy veszteséggel járna a részvényesek számára. A Yale 195 ilyen céget számolt össze, s további 138 olyanról tud, melyek csupán a beruházásaikat függesztették fel Oroszországban. Ez utóbbiak zöme a gyógyszeriparban tevékenykedik, így a korlátozások kevésbé vonatkoznak rájuk.