Az orosz pénzügyminisztérium rubelben utalta át az esedékes törlesztési kötelezettségét, amelyet dollárban kellett volna teljesítenie. Egy amerikai bank ugyanis, a Moszkva ellen életbe léptetett szankciókra hivatkozva, megtagadta a dollárban történő átutalás végrehajtását - számolt be az MTI nyomán az Infostart.

Oroszországnak nincs oka csődöt jelenteni, mert "minden szükséges forrása megvan ahhoz, hogy kifizesse külföldi adósságait". Külföldi számlákon "jelentős összegek" vannak befagyasztva Oroszország devizatartalékaiból - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán. Szavai szerint ha a helyzet így folytatódik, Oroszország kénytelen lesz kizárólag rubelben fizetni.

Oroszország "mesterséges csődje" csak akkor következhet be, ha a rubelfizetéseket is blokkolják - véli Peszkov.

A szankciók Oroszország 640 milliárd dolláros arany- és devizatartalékának nagyjából a felét befagyasztották, az ország azonban továbbra is dollármilliárdos bevételre tesz szert nyersolaj- és gázexport után.

Oroszország kénytelen volt rubelben fizetni a 2022-ben és 2042-ben lejáró, dollárban denominált eurókötvényeinek birtokosainak, mivel egy külföldi bank megtagadta a 649 millió dollár átutalására szóló megbízás teljesítését a kötvénytulajdonosoknak - közölte a pénzügyminisztérium.

A pénzpiacok beárazták annak a lehetőségét, hogy Oroszország a közeljövőben el fogja mulasztani egy kulcsfontosságú tartozás kifizetést. Egy ilyen nemteljesítés azonban várhatóan nem fog komoly hullámokat vetni a nemzetközi piacokon.

Oroszország a 1917-es bolsevik forradalom óta egyszer sem vált nemteljesítővé külső adósságainál.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.