A magyar kormányfő szombaton munkalátogatást tett Banja Lukában, a Boszniai Szerb Köztársaság fővárosában, viszonozva az ottani politikai vezető, Milorad Dodik közelmúltban tett budapesti látogatását - írja az MTI.

Orbán Viktor szerint a "magyar történelem világossá teszi, hogy ami itt történik, az ránk is hatással van".

A miniszterelnök ugyancsak fontosnak nevezte a térség fejlődésének segítését. "Kiterjesztjük a felelős szomszédsági és gazdasági programunkat a Boszniai Szerb Köztársaság területére is, és támogatni fogjuk a kis- és középvállalkozókat, és ezzel lehetőséget teremtünk a magyar vállalkozók számára is" - mondta a kormányfő.

Feszült a helyzet

Bosznia-Hercegovina még soha nem volt olyan veszélyben, mint most, a nyugat-balkáni országot a szétesés fenyegeti - figyelmeztetett a hét elején Christian Schmidt, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának írt első jelentésében.

Az ENSZ-főképviselő úgy véli, valós az a fenyegetés, amelyet Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja ismételget évek óta, vagyis az, hogy az ország szerbek lakta része elszakadna Bosznia-Hercegovinától, és független állammá válna - írta az MTI tudósítója.

A jelentés szerint a boszniai szerbek utóbbi hetekben tapasztalt bejelentései - kivonulnak Bosznia-Hercegovina szövetségi intézményeiből, valamint a hadseregből, az igazságügyi testületekből és az adózási rendszerből - aggodalomra adnak okot, és voltaképpen az elszakadást készítik elő, hiszen aláássák az állam működését. Új háborúval fenyeget a kialakult helyzet, ami az egész térséget veszélyezteti.