Ausztria a napokban nyitja újra gazdaságát a húsvét óta tartó lezárásokat követően, a hotelek, vendéglátóhelyek és egyéb közösségi helyek látogatását az úgynevezett 3G stratégia alapján tervezik. E szerint az oltottak, a gyógyultak vagy a megfelelő negatív koronavírus teszttel rendelkezők vehetik igénybe az említett szolgáltatásokat. A kormány tervei szerint ha sikerül valamikor bevezetni, akkor a védettséget majd egy úgynevezett zöld útlevéllel lehet igazolni, azt azonban már idejekorán belátták a hatóságok, hogy ennek e hét elejére történő kiosztására nincs reális esély.

Így azt, hogy valaki jogosult, az eddig is meglévő dokumentumok alapján lehet majd bizonyítani. Az oltottságot az oltási könyvvel, orvosi igazolással vagy elektronikus oltási könyvvel, a gyógyultságot pedig a karanténhatározattal, orvosi igazolással, vagy három hónapnál nem régebbi pozitív antitest teszttel lehet igazolni.

Az osztrákok nem fogadnak el olyan oltásról szóló igazolást, amely nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákról szól. Ez elvileg érzékenyen érinthetné azokat az osztrákokat, akik az elmúlt hónapokban Szerbiában oltatták be magukat ilyen oltóanyaggal, vagy a magyarokat, akik Magyarországon Sinopharm vagy Szputnyik vakcinával szereztek védettséget. De nem fogadják el egyelőre a magyar védettségi igazolványt sem (amely kártyán még az sem szerepel, hogy az illető mi ellen is szerzett védettséget, az meg pláne nem, hogy milyen oltóanyaggal).

Ugyanakkor elvileg akit beoltottak és az oltás a megfelelő védekező reakciókat váltotta ki a szervezetéből, az egy antitest teszten pozitív eredményt kell produkáljon. Így ha valaki nem jóváhagyott oltást kapott, akkor annak elegendő csináltatnia egy a minisztérium által jóváhagyott laborban antitest tesztet, s ha az pozitív, ami az oltás után elvárható, a teszt eredményével három hónapig ugyanolyan elbánásban részesül, mint a "nyugati" vakcinát kapottak. A teszt költsége nagyjából 30 euró.

A helyzet nyilván változik majd a következő hónapok során, hiszen az EMA-nál jelenleg is folyik például a Szputnyik vakcinák engedélyezési eljárása. Arról, hogy a külföldön elvégzett antitest teszteket is elfogadják-e majd Ausztriában, egyelőre nincs tájékoztatás. A logika szerint ilyenre azonban most még nem is nagyon van szükség, hiszen az országba a korlátozó intézkedések lazítása ellenére még szigorú korlátozások vannak érvényben. Ezek alapján Magyarország változatlanul magas kockázatú területnek minősül a Covid-19-es járvány szempontjából, így alapesetben a megszokott kivételektől (fontos családi esemény, pld születés, temetés, keresztelő, orvosi ellátás stb.) eltekintve csak egy 10 napos karantén bevállalásával lehet beutazni az országba, amelyet egy negatív PCR teszttel lehet lerövidíteni.

Ez nem vonatkozik az ingázókra, akik ha igazolni tudják, hogy legalább havonta egyszer beutaznak az országba, akkor akár rokonlátogatás címén is közlekedhetnek a két ország között, a megfelelő előzetes regisztráció után. A határon azonban akárcsak a normál beutazóknál, tőlük sem fogadják el a magyar védettségi igazolványt, sem az oltási papírokat, a mostani szabályok szerint a határon még 72 óránál nem régebbi negatív PCR, vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén tesztet is fel kell mutatni. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert egyelőre nem kellőképpen bizonyított, hogy az oltással védettséget szerző személyek nem terjeszthetik tovább a fertőzést.

Ugyanakkor Németország esetében már nem ennyire kedvező a helyzet. A német kormány rendelete szerint egy pozitív antitest-teszt szerintük ugyanis nem bizonyítja, hogy az illető átesett volna a fertőzésen, vagy védettséggel rendelkezik a SARS-Cov-2 vírus ellen. Szerintük ugyanis az ilyen tesztek akkor is pozitív eredményt mutathatnak, ha egy más típusú koronavírussal találkozott a tesztelt személy szervezete.