Az olasz kormány veszélyhelyzetet hirdetett az Ischia szigetén történt földcsuszamlás miatt, kezdetnek egy kétmillió eurós (817 millió forintos) segélycsomagot szavazott meg az újjáépítési munkálatokra, a helyiek pedig év végéig mentesülnek adófizetési kötelezettségük alól – írja a Reuters.

A dél-olaszországi szigeten az özönvízszerű esőzés után történt szombaton földcsuszamlás, amelyben legalább heten – köztük egy csecsemő és két gyermek – életüket vesztették, mintegy 230 embert pedig már evakuáltak. A sziget legmagasabb hegyéről zúdult le sár, törmelék és kövek Casamicciola Terme településre.

Ischia mintegy 30 kilométerre fekszik Nápolytól, termálfürdői és festői tengerpartja vonzotta a turistákat, a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban előforduló heves esőzések miatt azonban szakértők szerint nőtt a földcsuszamlások kockázata.

Kép: Reuters

A szigeten ennél is nagyobb probléma, hogy az épületek fele illegálisan épült, ráadásul sok fát is kivágtak ezek miatt az építkezések miatt, amelyek pedig visszaszoríthatták volna a földcsuszamlásokat.

Ez egy földcsuszamlásra hajlamos terület – mondta Micla Pennetta, a nápolyi Federico II Egyetem geomorfológia professzora, hozzátéve, ebben szerepet játszik a szeizmikus tevékenység, de az erdőirtások és azt követő betonozások is, ami csökkentette a térségben a föld vízelvezető képességét.

Egész Olaszország veszélyben lehet

Egy másik szakértő szerint a probléma országos szinten jelen van. A települések 94 százalékát fenyegeti áradás, földcsuszamlás vagy tengerparti erózió – nyilatkozta a a nemzeti polgárvédelmi ügynökség élén álló Fabrizio Curcio a La Stampának. Kiemelte, Ischián az illegális építkezések rettentő magas száma miatt a magas rizikófaktorral kell számolni, de minden olyan település sérülékeny bizonyos szinten, ahol felmerültek területrendezési jogsértések.

Meg kell érteni, hogy bizonyos területeken nem szabad élni, a a magasabb rizikófaktort jelentő helyeken felhúzott épületeket pedig le kell bontani

- Vincenzo De Luca, Campania régió kormányzója a RAI-nak.