Az OECD becslése szerint a globális gazdasági növekedés több mint 1 százalékponttal alacsonyabb lesz idén a konfliktus következtében, míg az év elején már magas infláció összességében legalább további 2 százalékponttal magasabb lehet, mint amilyen egyébként lett volna – mondta a legújabb előrejelzés ismertetésekor Mathias Cormann főtitkár.

Cormann elmondta, a szervezet ezúttal nem közöl semmilyen konkrét makrogazdasági prognózisokat, akkorának ítéli az ukrán háború által okozott globális gazdasági bizonytalanságokat, ezért csak az esetleg forgatókönyveit hozza nyilvánosságra.

Az Ukrajnában zajló háború okán a nyersanyagárak meredeken emelkedtek. Oroszország és Ukrajna együttesen a világ búzakivitelének mintegy harmadát adja, és fontos szállítói a műtrágya- és iparban használt fémeknek, mint például a nikkel és a palládium. A búza, a kukorica és a műtrágya ellátásban kialakuló fennakadások azzal a kockázattal járnak, hogy az éhezés és az élelmezési bizonytalanság világszerte fokozódik.

Különösen az élelmiszerárak emelkedése okozhat bajokat, elsősorban a fejlődő államokban.

Laurence Boone, az OECD vezető közgazdásza és főtitkárhelyettese (képünkön) elmondta, hogy most az egyik legnagyobb kockázat, hogy az egyes országok átváltanak a protekcionista gazdaságpolitikára, ami tovább súlyosbítja, elsősorban az afrikai államokra váró élelmiszerhiányt. Fontos, hogy nyitva maradjanak a piacok, lévén a gabonaárak megugrása például jelenleg nem tükröt tényleges kínálati hiányt – tette hozzá Cormann.

Kizárni az orosz gázt, bármi áron

Mivel Oroszország a világ földgáztermelésének mintegy 16 százalékát és a kőolaj 11 százalékát adja, az energiaárak riasztóan megugrottak. A gáz spotpiaci ára Európában jelenleg több mint tízszer magasabb, mint egy évvel ezelőtt, míg a kőolaj ára ugyanebben az időszakban csaknem megduplázódott.

Az EU energiaellátása különösen nagy mértékben függ Oroszországtól. Az EU nyersolajimportjának 27 százaléka, földgázimportjának 41 százaléka és szilárd tüzelőanyag-importjának 47 százaléka származik Oroszországból.

A függőség teljes ellensúlyozásához és Európa energiabiztonságának megteremtéséhez néhány évre van szükség, de a cselekvést már most el kell kezdeni.

A Napi.hu kérdésére Laurence Boone azt mondta, mindenképp meg kell kezdeni a függetlenedést az orosz energiahordozókról. A teljes piaci szerkezete átgondolása is beletartozik, miközben figyelembe kell venni a klímavédelmi célokat is.

Ebbe az is beletartozik, hogy az Európai Unió közös elhatározással az ezzel járó szükségszerű többletköltést is felvállalja.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.