A közlemény szerint Gruevszkit számos korrupciós ügyben elítélték, és továbbra is gyanúsítottja több folyamatban lévő ügynek. Hivatali visszaéléssel, pénzmosással és más bűncselekményekkel vádolják. A terhére felrótt bűncselekményeket Észak-Macedónia miniszterelnökeként követte el 2006 és 2016 között - olvasható a portálon.

Gruevszkit egy olyan elnöki rendelet alapján helyezték szankciók alá, amellyel azokat a személyeket büntetik, akik tevékenységükkel hozzájárultak a Nyugat-Balkán békéjének, stabilitásának aláásásához. A szankciók alá vont személyek nem léphetnek be az Egyesült Államok területére, és országban lévő vagyonukat befagyasztják.

A közlemény kiemeli, hogy Gruevszki 2018-ban elmenekült Észak-Macedóniából az ítélet elől. Egy kormányzati Mercedes beszerzésével kapcsolatos korrupció miatt ítélték el két évre.

A volt miniszterelnök végül Magyarországon kapott menedékjogot. Itt aztán céget is alapított, az I.C.I.C. Kft egy péceli családi házba van bejegyezve. A cég fő tevékenysége üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, de egyéb tevékenységi körként nagyon sok mást is megadtak (porcelán-, üvegáru-, tisztítószer-nagykereskedelemtől a vagyonkezelésen keresztül a konferenciaszervezésig).

Korábban az is kiderült, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a saját irodájában szokta fogadni Gruevszkit, hogy tanácsát kérje a Nyugat-Balkánnal kapcsolatos ügyekben.