Olaf Scholz szerint a német-francia kezdeményezésre megteremtett RRF - amely 672,5 milliárd euró forrást biztosít a tagállamoknak - "nemcsak azt bizonyítja, hogy az EU le tud legyőzni egy súlyos válságot, hanem azt is, hogy képes jövőt építeni" - írja az MTI.

Az RRF révén az EU megerősödve kerül ki a válságból, és elindul "a klímabarát és digitális jövő" felé - mondta Scholz, aki szerint "az RRF-nek köszönhetően valamennyi tagország megkapja az ambiciózus helyreállítási tervek megvalósításához szükséges forrásokat, és ez döntő különbség a tíz évvel ezelőtti globális pénzügyi válságra adott válaszhoz képest".

Ismertette, hogy Németország Franciaországgal, Olaszországgal és Spanyolországgal együtt nyújtja be nemzeti tervét az Európai Bizottsághoz.

Orbán Viktor hétfő este Brüsszelbe utazott, hogy egyeztessen a tervekről, azonban váratlanul azzal nyitott, hogy a Magyarországnak járó 5800 milliárd forintos csomagból csak 2500 milliárd forintnyit akar a kormánya egyelőre lehívni, vagyis a teljes keret nem egészen 43 százalékát. Lényegében ezzel nemet mondott 9 milliárd eurónyi hitelkeretre, bár ezt 2023-ig még megigényelheti Brüsszeltől.