Az új segélycsomag, amely két korábbi, együttesen 30 milliárd eurós csomagot egészít ki, az alacsony jövedelmű háztartások, illetve a magasabb energiaárak által leginkább sújtott háztartások pénzügyi megkönnyítését célozza.

Az, hogy ez a csomag valójában mekkora könnyítést fog nyújtani, egyelőre nem világos. Olaf Scholz német kancellár a sajtótájékoztatón 65 milliárd eurós csomagról beszélt. Mint azonban az ilyen csomagok esetében oly gyakran, most sem világos, hogy valójában hogyan számolják ki ezt a számot.

A német kormány vasárnap egy harmadik segélycsomagot jelentett be, az intézkedések célja, hogy legalább részben ellensúlyozzák a magasabb energiaáraknak az alacsony jövedelmű háztartásokra gyakorolt hatását, de a csomag úttörőbb elemei egyelőre csak tervek és nem tényleges intézkedések.

Mindenesetre, bár a bejelentett csomag valóban hoz némi könnyebbséget a pénzügyileg gyengébbek számára, kétséges, hogy a csomag elegendő lesz-e a magasabb energiaszámlák hatásának teljes ellensúlyozására – vélekedett Carsten Brzeski, az ING vezető közgazdásza.

Ne felejtsük el, hogy 65 milliárd euró a német GDP kevesebb mint két százaléka.

A világjárvány idején a német költségvetési ösztönzők a garanciák nélkül a GDP nagyjából 15 százalékát tették ki.  Az a tény, hogy két kulcsfontosságú elem, az árplafonok és a nyereségadó még mindig nincs véglegesítve, a megismert összegek arra utalnak, hogy a teljes csomag aligha lesz működőképes idén.

Az a tény, hogy lényegében nincs támogatás a háztartásoknak, amelyek jelenleg nem kapnak szociális transzfereket, és hogy a vállalatoknak is kevés támogatás jut, azt jelenti, hogy a csomag valószínűleg nem fogja tudni megakadályozni, hogy a gazdaság szélesebb értelemben véve recesszióba essen – véli Brzeski.