A kancellár ezt a német nehézfegyverek szállításának elmaradásával kapcsolatos kérdésre válaszolta, miután a berlini kormány az utóbbi hetekben egyre komolyabb bírálatokkal néz szembe belföldön és a nemzetközi porondon is, amiért nem veszi ki megfelelően a részét az ukrán hadsereg támogatásából.

Amit még rendelkezésre tudunk bocsátani, azt biztosan szállítjuk - mondta Olaf Scholz a Der Spiegelnek adott interjúban.

A kancellár szerint nem létezik olyan szabálygyűjtemény, amely pontosan meghatározná, hogy Oroszország mikortól tekintené Németországot is háborús félnek. „Ezért is nagyon fontos, hogy minden egyes lépést rendkívül alaposan megfontoljunk és szorosan összehangoljunk. A NATO irányába történő eszkaláció elkerülése számomra elsődleges fontosságú” – hangsúlyozta Scholz a Szabad Európa Reuters híre alapján írt cikke szerint.

„Épp ezért nem a közvélemény-kutatásokra összpontosítok, és nem hagyom, hogy megzavarjanak az ilyen felhívások. Egy esetleges hiba drámai következményekkel járna” – tette hozzá a kancellár.

A német szövetségi kormány vezetője korábban azzal magyarázta a nehézfegyverek szállításának elmaradását, hogy a hadseregnek nincsenek nélkülözhető eszközei, amelyek szóba jöhetnének, és kiképzés nélkül nem használhatók.

A kancellár ezúttal is védelmébe vette azon döntését, hogy nem szüntették be azonnali hatállyal az orosz energiahordozók importját az ukrajnai invázió megindítását követően. „Egyáltalán nem látom, hogy egy gázembargó hogyan vethetne véget a háborúnak. Ha Putyin nyitott lenne a gazdasági érvekre, akkor soha nem kezdett volna bele ebbe az őrült háborúba” – fogalmazott Scholz.

„Másodsorban pedig úgy tesznek, mintha ez a pénzről szólt volna. De valójában arról, hogy elkerüljünk egy drámai gazdasági válságot, elkerüljük több millió munkahely elvesztését és gyárak bezárását” – mondta a kancellát, rámutatva, hogy ennek nemcsak Németország, hanem egész Európa számára, sőt Ukrajna jövőbeli újjáépítése szempontjából is súlyos következményei lennének.