Az idei harmadik tehercsökkentő csomag nagyobb, mint az első kettő együtt - a már bevezetett és a tervezett új intézkedések összesen mintegy 95 milliárd euró értékű segítséget jelentenek.

Emelik a többi között a családi pótlékot, a lakhatási támogatást, és a munkaviszonyban állók után a nyugdíjasok és a diákok is kapnak 300, illetve 200 euró egyszeri támogatást az energiaköltségekre - írta az MTI híre nyomán.

A csomag részeként bevezetnek egy úgynevezett áramárféket is. Ez azt jelenti, hogy a háztartások és a kis-, valamint közepes méretű vállalkozások egy meghatározott mennyiségig, az úgynevezett alapfogyasztásig kedvezményes áron kapják az áramot.

A forrást ehhez úgy biztosítják, hogy elvonják azon piaci szereplők váratlanul magas nyereségének egy részét, amelyek nem földgáz felhasználásával, hanem olcsóbb megoldással termelnek áramot, és kiugró profitot érnek el annak révén, hogy az áram árát a termeléshez szükséges legdrágább módszer, azaz a földgáztüzelés határozza meg.

Sok új intézkedés lesz

A szövetségi kormány tervez egy sor további intézkedést is, a többi között a home office költségeinek csökkentését szolgáló ideiglenes adózási szabályok egyszerűsítését és állandósítását.

Tervezik a június-augusztusi időszakra biztosított kedvezményes árú helyi és regionális közösségi közlekedési bérlet intézményének állandósítását is. Az elképzelés szerint ez az újfajta bérlet 49 és 69 euró közötti összegbe kerül majd, szemben a jelenlegi, 80 euró feletti árakkal. A szövetségi kormány évi 1,5 milliárd euróval támogatja a tartományi kormányokat a terv megvalósításában.

Nehéz idők várnak Németországra, de a kormány mindent megtesz a társadalmi összetartás megőrzéséért és a rászorulók támogatásáért - mondta Scholz.

Németország "átvészeli a telet"

Szavai szerint semmiféle uniós szankció nem sújtja az Oroszországban kitermelt földgáz importját, Oroszország "ennek ellenére egyre kevesebbet szállít, és részben le is állítja szállításait".

Azonban az utóbbi hónapok erőfeszítései révén Németország felkészült a fűtési szezonra, a gáztárolók töltöttségi szintje így már a 85 százalékot is meghaladja. A jelenlegi adatok alapján nem várható gond az ellátással, Németország "átvészeli a telet" - fogalmazott a kancellár.

A 65 milliárd eurós csomag megerősíti azt az üzenetet, hogy a Németországot kormányzó koalíció nem engedi meg, hogy Oroszország megosztottságot idézzen elő a németek között - mondta Omid Nouripour, a Zöldek társelnöke.

Christian Lindner pénzügyminiszter, a liberális FDP vezetője szerint a csomagok ellenére megmarad a szövetségi kormány pénzügyi mozgástere, így az idén nincs szükség pótköltségvetésre, jövőre pedig az eredeti terveknek megfelelően ismét betartják az alaptörvényben rögzített úgynevezett adósságfék szabályt, miszerint a konjunkturális hatásoktól megtisztított költségvetési hiány nem haladhatja meg a GDP 0,35 százalékát.