Nem mindegy, hogy mikor, kinél és milyen készülékkel foglaljuk le a nyári szállásunkat, a különböző foglalási módok között akár közel egyharmadnyi áreltérés is tapasztalható. Legalábbis ezt mutatja a stájerországi  Munkaügyi Kamara nemrég végzett felmérése. Ők a hét osztrák tartományban öt online szálláshirdetési portál ajánlatit kérdezték le különböző időpontokban és különböző készülékekről.

Ami különösen feltűnő volt, hogy az árak láthatóan erősen függtek attól, mivel történik a lekérdezés. Azaz a mobiltelefonon például egészen más áron lehet sokszor lefoglalni ugyanazt a szállást, mint számítógépen keresztül. - mondta Josef Kaufmann a stájer Munkaügyi Kamara munkatársa az ORF-nek. Különösen az utazások foglalásánál érdemes különböző utakat választani, mert végül minden út az álomutazáshoz vezet, csak éppen olcsóbb vagy drágább.

Persze ez nem meglepő, hiszen egy csomó szállásportálnál megvan az adott szálláshelynek a lehetősége arra, hogy

kedvezményt adjon a például a mobiltelefonon szállást foglalóvendégek számára. Ugyanakkor a kamara szerint nagyon sokszor a legolcsóbb megoldás a közvetlen szállásfoglalás tud lenni.

Ezért érdemes lehet az interneten megtalált hotelt közvetlenül megkeresni és úgy lefoglalni, legalábbis Ausztriában. Kaufmann úgy látja, a kis energiabefektetést mindenképp megérheti, hiszen végül a nyaralni kívánó vendég a végén ugyanazt a szállást fogja megkapni, csak esetleg jóval kedvezőbb áron.

A szervezet felmérése szerint egyébként az online utazás- és szállásfoglalások áraiban jelentkező, felhasználói készüléktől függő eltérés már csak azért is kirívó, mivel ugyanez az online vásárlások esetén csak minimális.