11 NATO-tagállam friss, Ukrajnának szóló felajánlásai között szerepel több tucat Stinger légvédelmi rakétarendszer, Brimstone-rakéták, Sz-60-as légvédelmi ágyúk, géppuskák, katonai szállító helikopterek, drónok, és a támogatás részét képezi ukrán katonák kiképzése is – írja a Reuters.

A Nyugatnak egységesnek kell maradnia, és továbbra is katonai segélyekkel kell támogatnia Ukrajnát. Amire Ukrajnának leginkább szüksége van, az a nehézfegyverzet. A legnehezebb harcok még előttünk állnak

– mondta Hanno Pevkur észt védelmi miniszter a hazájában tartott sajtótájékoztatón, amelyet brit kollégájával és más tisztviselőkkel közösen tartottak.

„Nagy-Britannia, amely már bejelentette, hogy harckocsikat küld Ukrajnába, 600 Brimstone rakétát is biztosít” – közölte Ben Wallace brit védelmi miniszter a részletek ismertetésekor. 

Lengyelország S-60-as légvédelmi lövegeket küld 70 000 lőszerrel, és kész egy század német gyártmányú Leopard 2 harckocsit is adományozni.

A Leopard harckocsik lehetséges szállítása várhatóan kiemelt helyen szerepel majd a napirenden, amikor pénteken a németországi Ramstein légibázison találkozik egy szélesebb körű NATO-sereglet, élén az Egyesült Államokkal. 

Charles Michel Kijevbe utazott

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Kijevbe látogatott, ahol az Európai Unió Ukrajnának nyújtandó további támogatásáról folytat tárgyalásokat. A belga politikus a Twitteren megosztott egy vasúti peronon készült fotót, amely mellé azt írta:

Újra Kijevben, ahol az együttműködés formáiról tárgyalunk. 2023 legyen a győzelem és a béke éve!

Az uniós tisztségviselő hangsúlyozta, határozottan úgy gondolja, hogy páncélosokat kell küldeni Ukrajnának, mert a következő néhány hét döntő jelentőségű lehet a fronton. Arról biztosította az ukrán felet, hogy az Európai Unió hallja Ukrajna üzenetét, és tudja, hogy Kijevnek még több légvédelmi rendszerre, tüzérségi fegyverre és lőszerre van szüksége.

Az ukránok a hazájukért és gyermekeik jövőjéért harcolnak. Ugyanakkor közös európai értékeinkért, a békéért és a jólétért is küzdenek. Szükségük van a támogatásunkra, és meg is érdemlik azt

– sorolta Charles Michel.

Charles Michellel közös sajtótájékoztatóján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította szövetségeseit, hogy mihamarabb küldjenek még több fegyvert Ukrajnának, mert ez a térségbeli biztonság záloga. 

Az Európai Tanács elnöke Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel és az ukrán törvényhozás tagjaival is találkozik kijevi látogatása során.