A múlt hónapban 28,5 millió munkavállaló dolgozott alkalmazotti státusban a brit vállalati szektorban, 197 ezerrel több, mint egy hónappal korábban. Immár hatodik hónapja folyamatosan emelkedik a fizetett állásokban dolgozó alkalmazottak száma a brit gazdaságban, és a múlt havi emelkedés rekordütemű volt azóta, hogy az alkalmazotti állományról szóló havi összesítések rendszeres közlését az ONS hét évvel ezelőtt elkezdte.

A keddi beszámolóból kiderül ugyanakkor az is, hogy az aktív alkalmazotti létszám még mindig 553 ezerrel kevesebb, mint 2020 februárjában, a koronavírus-járvány megfékezését célzó első országos zárlat bevezetése előtti utolsó teljes hónapban.

A 16 évnél idősebb aktív lakosság körében negyedéves összevetésben 0,3 százalékponttal 4,7 százalékra csökkent a nyilvántartott munkanélküliek aránya a februártól áprilisig terjedő időszakban; a foglalkoztatottsági ráta 0,2 százalékponttal 75,2 százalékra emelkedett.

A munkapiac jelentős élénkülésének további jeleként az idei év márciusa és májusa közötti három hónapban átlagosan 758 ezer olyan betöltetlen állás volt a brit vállalati szektorban, amelyekre a munkáltatók aktívan toboroztak munkaerőt, 24 százalékkal, 146 600-zal több, mint az előző háromhavi időszakban, és már csak 27 ezerrel kevesebb, mint a tavalyi első negyedévben, vagyis a koronavírus-járvány elhatalmasodását közvetlenül megelőző időszakban.

A brit gazdaság jelentős ütemű élénkülését a legutóbbi ágazati aktivitási mérőszánok is jelezték.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) májusban 62,9-re emelkedett az áprilisi 61,0-ről. Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik.

A brit szolgáltatási ágazat teljesítménye a májusi mérőszám alapján 1997 májusa óta nem tapasztalt ütemben élénkül. Az IHS Markit modellszámításai alapján a feldolgozóipari és a szolgáltatási ágazat együtt számolt kompozit BMI-mutatójának súlyozott átlaga az áprilisi 60,7-ről a múlt hónapban szintén 62,9-re emelkedett.

Ez a brit gazdaság két fő pillérét alkotó szektor legmagasabb kompozit aktivitási mérőszáma azóta, hogy ennek a mutatónak a rendszeres havi összeállítása 1998 januárjában elkezdődött.