Több mint három évtizede nem tapasztalt mértékű, 0,75 százalékpontos emeléssel 3,00 százalékra növelte alapkamatát 2,25 százalékról a Bank of England – írja az MTI.

A piac feszülten várta a csütörtöki kamatdöntést, miután Andrew Bailey, a brit jegybank kormányzója egy pénzügyi fórumon kijelentette, hogy a 10 százalék feletti infláció környezetében a vártnál is erőteljesebb monetáris lépés következhet.

A brit jegybank monetáris tanácsának döntéséről szóló csütörtöki beszámoló szerint ugyanakkor a kilenctagú testület megosztott volt: heten szavaztak a 0,75 százalékpontos emelésre, egy tanácstag fél százalékpontos, a testület egy másik tagja 0,25 százalékpontos kamatemelésre voksolt.

A Bank of England - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja - tavaly december 16-án kezdte jelenlegi szigorítási ciklusát az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről.

Mint azt a CNBC kiemelte, kommunikációjával a jegybank egyben azt is közvetíteni akarta, hogy visszafoghatja a mostanihoz hasonló szigorítást, noha sokan a közeljövőben is méretes kamatemeléseket várnak, mivel nem látszik az infláció csökkenésének lehetősége.