Mikola Azarov, aki Viktor Janukovics államfő 2010-es választási győzelme óta vezette az ukrán kormányt benyújtotta lemondását - tudta meg a Kyiv Post. A kormányfő indoklása szerint az országban kialakult konfliktus veszélyezteti Ukrajna gazdasági és szociális stabilitását.

A kormány minden tőle telhetőt megtett az erőszak elkerülése, a békés megoldás elérése érdekében. A miniszterelnök lemondásával utat akar nyitni a politikai és szociális kompromisszumok kidolgozása és a konfliktus békés lezárása előtt.

Setét múlt

Azarov évtizedek óta az ukrán politikai élet egyik befolyásos tagja, akinek tevékenysége enyhén szólva vitatott. Leonyid Kucsma elnöksége idején, amikor az adóhivatal vezetője volt, belekeveredett egy masszív korrupciós botrányba. Az államfő egyik testőre olyan hangfelvételt készített, amelyen állítólag Azarov arra utasít adóbehajtással foglalkozó szakembereket és ügyészeket, hogy turkáljanak politikai ellenfelei dolgaiban. A politikus következetesen tagadja a vádakat, és akárcsak az a több száz hivatalnok, akiknek beszélgetéseiről hasonló hangfeltételek készültek, vitatja a felvételek hitelességét.

Azarov az elmúlt hetekben teljesen elvesztette hitelességét,. A Kijev főterén demonstráló tüntetőket terroristáknak nevezte és nem fogta vissza belügyminisztere kezét, aki időnként erőszakos fellépésre vezényelte a rendőrséget a tiltakozók ellen. Az összecsapásoknak öt halálos áldozatuk van. A kormányfő szerint a rohamrendőrök nem használtak fegyver, még éles lőszerük sem volt, ám szemtanúk vitatják ezt az állítást.

Nem kívánatos személy

Az ukrán miniszterelnök elismertsége olyan mélyre zuhant az elmúlt napokban, hogy a davosi Világgazdasági Fórumon, amelyre kiutazott, senki sem állt szóba vele. Nem hívták meg a beszélgetésekre és nem adtak szót neki a fórumokon. Az ellenzék egyelőre nem kommentálta lemondásának benyújtását.

Tarasz Berezovetsz politikai elemző szerint az államfő Petro Porosenko ellenzéki parlamenti képviselőt jelölheti a miniszterelnöki posztra. Ez lehet a kompromisszum közte és a parlamenti ellenzék vezetői között. Azarov lemondása az elsők között szerepelt az utcán tiltakozó tüntetők követelései között, igaz, ma már azonnali előrehozott választásokat követelnek.