Még Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyér választotta magának nyári találkozójukon Emmanuel Macron fracia államfőt ellenfelüknek a jövő évi választásokra, melyen az emberek az Európai Parlamentbe választhatnak képviselőket. A centrista elnök pedig azt mondta, hogy "jól sejtik, ha én vagyok az ellenfelük", azóta pedig erre fűzte fel saját maga és pártja kampányát: a progresszívek és a populista nacionalisták között lehet választani jövő májusban.

Emiatt sokan kritizálják most Macront, mert a francia kormány Youtube-csatornájára felkerült egy az EP-választást népszerűsítő, annak tétjét hangsúlyozó videó, amelyben olyan kérdések szerepelnek, mint "migráció: szabályozni vagy alávetni magunkat neki?", továbbá "Európa: egység vagy megosztottság". Utóbbi passzus alatt pedig Orbánról és Salviniről vannak bejátszások. Az Atlantico francia hírportál pedig arról ír, hogy sokan ez utóbbi miatt azért bírálják a kormányt, hogy az burkoltan kampányol Macron pártjának, a La République En Marche!-énak.

De Matteo Salvini is reagált a felvételre. "A francia kormány az adófizetők pénzén készített egy videót az EP-választásra, amelyben engem használnak madárijesztőnek, Macron és barátai biztosan nagyon félnek. 2019-ben a népek tavasza vár rájuk, amely elsöpri őket" - írta a Twitter-oldalán.

A francia pártok közül egyelőre csak a Géneration.s radikális baloldali erő szólalt fel a videó ellen, melyet Benoit Hamon vezet. Ő is kampányolásra használja a videót, mivel az ő üzenete az, hogy az EP-választáson az emberek valójában a francia belpolitikáról, valamint az elitről mondhatnak véleményt.

A kormány azzal védekezik, hogy a jövő májusi voksoláson a legfontosabb kérdések a migrációval, a klímaváltozással és az EU jövőjével kapcsolatosak. Macron viszont egy interjúban tovább erősítette saját álláspontját: ellenállásra szólított fel a "nacionalista lepra" erősödésével szemben.

A videó egyébként hasonló - eddig ismeretlen jellegű - vitát generál a francia közéletben, mint itthon a kormány tévében és rádióban, valamint óriásplakátokon megjelenő hirdetései. A 2014-es választás óta többször bírálták azzal a magyar vezetést, hogy valójában csak a Fidesz álláspontját közvetítik állami üzenetként.