A Spotify Technology SA zenei streaming cég hétfőn közölte, hogy nagyjából 600 fős leépítést tervez, ezzel is felsorakozva a technológiai szektorban zajló elbocsátásokhoz - értesült a Reuters.

A tech cégek leépítési hulláma nem jött váratlanul: a korábban csúcsprofitokat termelő szektor most éppen igyekszik felkészülni egy esetleges recesszióra.

A vállalat azt is közölte, hogy átszervezés részeként távozik Dawn Ostroff, a tartalom- és hirdetési üzletág vezetője.

A Spotify, amelynek szeptember 30-án mintegy 9800 teljes munkaidős alkalmazottja volt,  várhatóan mintegy 35 millió euró  és 45 millió euró közötti összegű végkielégítéssel kapcsolatos költségekre számít.

A vállalat részvényei közben 3,5 százalékkal emelkedtek a tőzsdei kereskedésben.

A Spotify ugyanazokkal a problémákkal szembesül, mint a többiek a technológiai iparágban: a két évig tartó, komoly növekedés során egyre-másra vették fel az alkalmazottakat, ma pedig már komoly keresletcsökkenéssel kell szembesülniük.

A Spotifyhoz hasonló cipőben jért nemrég a Meta Platforms vagy a Microsoft, amely több ezer munkahelyet volt kénytelen megszüntetni.

A svéd székhelyű Spotify is azt látta, hogy a hirdetők visszafogták a kiadásaikat, ugyanis a gyors kamatemelések és az orosz-ukrán háború következményei nyomást gyakorolnak a gazdaságokra.

A vállalat már októberben azt közölte, hogy behúzza a féket a munkaerő-felvétel tekintetében. Ez nyilvánvalóan nem volt független attól sem, hogy részvényeinek értéke több mint a felére esett a 2022-es rossz hangulatú esztendőben.